Електронните канали са наш основен фокус и начин на работа,

...
Електронните канали са наш основен фокус и начин на работа,
Коментари Харесай

Петър Славов: В основата на проблемите във финансовата ни система е липсата на отговорност при банкирането

" Електронните канали са наш главен фокус и метод на работа ", споделя Петър Славов

[Прокредит банк] #8 в общото класиране

#9 Стабилност и риск
#8 Ефективност и доходност
#5 Устойчивост и динамичност
#11 Размер Визитка

Петър Славов оглави надзорния съвет на Прокредит банк (България) при започване на 2014 година, откакто преди този момент дълги години ръководеше оперативно активността й. Той е част от екипа на банката още от основаването й през есента 2001 година, като в началото се причислява в ролята на изпълнителен шеф, а през 2008 година става и ръководител на управителния съвет. Преди това кариерният му път минава и през ръководството на Евробанк, която при започване на 2005 година беше купена от гръцката Piraeus.

Освен поста си в надзора на Прокредит банк Петър Славов е член на надзорния съвет и на немския Procredit Holding, който е едноличен притежател на българската финансова институция. Как оценявате банковия бранш в България през 2018 година и какви са упованията ви за развиването му през 2019 година?

- През миналата година банковата система резервира наклонността да бъде добре капитализирана и ликвидна, сподели резистентност, привлечени депозити и растеж в кредитирането с високи темпове, изключително за семействата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Въпреки упованията за намаляващ интензитет на растежите през 2019 година чакам положителното показване на банковата система да се резервира поради оптимистичните прогнози на интернационалните институции за развиването на българската стопанска система. Стабилността на банковата система е витално нужна за цялата стопанска система и обществото. Банките би трябвало сме дисциплинирани, умерени, без залитания в крайности. Ако гледаме по-дългосрочно, а не се стремим към краткосрочни облаги и заемане на пазарен дял непременно, банковата система в България ще се развива извънредно сполучливо.

Предизвикателства за банките ще има и в посока модернизиране на банковите услуги. Имайки поради, че множеството банки към момента имат клонове съвсем на всеки ъгъл, клиентите не престават да вървят до банковия офис, като губят време да чакат по опашки, с цел да извършат една касова интервенция. Още преди няколко години Прокредит банк първа заложи на новаторските технологии - с построяването на 24-часови зони с съвременни машини, с ново интернет банкиране и доста спомагателни функционалности, които оферират цялостно и модерно банково обслужване.

За всяка банка е значимо и с какви клиенти работи и по какъв начин поддържа здравословния напредък на кредитния си портфейл. Политиките и стандартите на равнище Procredit група, както и прецизният лист със неразрешени действия ясно показват с какви клиенти не встъпваме във взаимоотношения – тези, които правят спекулативни действия, имат неразбираема конструкция на собствеността или са със съмнителна известност.

След 2016 година български банки още веднъж са подложени на обзор и стрес тест - този път от ЕЦБ. Очаквате ли да се види друга картина и инспекцията ще има ли резултат върху активността?

- Възходящите стопански трендове в страната и като цяло в Европейския съюз през последните три години имаха позитивно въздействие върху развиването на банковия бранш в България. Ръстовете на кредитния портфейл и депозитната база също удостоверяват това. Вземайки поради, че продажбите на портфейли от проблематични заеми са в своя пик, упованията са резултатите да са не по-лоши от резултатите, показани от банките през 2016 година Независимо че тогава резултатите демонстрираха, че банковата система е задоволително капитализирана, някои банки трябваше да заделят в допълнение хранителни запаси и/или капитал. Силно се надявам, че извършените стрес проби ясно са посочили на всички банки, че в основата на проблемите във финансовата ни система са неналичието на отговорност при банкирането и слагане на незадоволени персонални стопански ползи пред тези на клиенти и общество. За Прокредит банк резултатите потвърдиха за следващ път извънредно високото равнище на работа в банката и доказваха стабилността и целенасочеността в ръководството и работата с клиенти.

Всеобщото очакване беше, че идва краят на рекордно ниските лихви, само че в този момент ЕЦБ и Федералният запас трансформират политиката си. Какви са вашите упования и какво съветвате вашите клиенти?

- Основна причина за повишението на лихвите може да бъде възходящият ритъм на инфлация. Политиките на централните банки също са фактор, който въздейства върху лихвените проценти и чието отражение е очевидно и на този стадий. Вземаните решения както от потребителите на финансови услуги, по този начин и от банките би трябвало да са по-отговорни и с извънредно обмислен риск. Като банка ние обръщаме огромно внимание на възвръщаемостта на всяка инвестиция, на дълготрайната ангажираност и цели в бизнеса, на мениджмънта с ясна тактика и познаване на пазара. Зад всеки подобен разбор стоят добре подготвени хора, които познават рисковете, имат построена връзка с клиентите и имат експертиза при оценката на риска в другите браншове.

Предвиждате ли нови покупко-продажби по сливания и придобивания в банковия бранш и през тази година или процесът е към края си?

- Новите регулации имат все по-голямо въздействие върху активността на институциите и не всички банки могат да останат конкурентни на пазара. Консолидацията е развой, в чиято основа стоят чисто пазарни механизми. От друга страна, тази наклонност се основава и на развиването на европейските финансови групи, които имат свои представителства в страната. Част от тях вземат решения да останат да работят на пазари, които са рентабилни за тях, и се чакат огромни сливания на световно равнище.

Какви са упованията ви за стопанската система на страната и кои ще са моторите на растежа?

- През последните години стопанската система в България се развива добре. Все повече компании влагат в развиването си. Очаквам българската стопанска система да продължи да пораства, само че с по-слаб ритъм по отношение на предходната година. След като стопанската система пораства, е обикновено да има финансиране на потреблението и на нови вложения.

Тези вложения в бизнеса ще бъдат водени от усвояването на европейските фондове, което ще е с по-голям размер спрямо минали години заради приближаването на края на бюджетния интервал. Все повече компаниите търсят бизнес със прилежащите ни страни, където " Прокредит " също участва. В тази връзка ние им предлагаме съответни и преференциални банкови услуги, с цел да могат да работят свободно със своите сътрудници зад граница.

В съпоставяне с доста други банки на пазара ние не насърчаваме потребителското и бързото кредитиране. За нас е значимо клиентът да няма свръхзадлъжнялост, а логичен приход и финансиране на активи за семейството. На всеки би трябвало да му е ясно какво ще се случи, когато подтикваме обществото ни да живее на заем.

Като част от финансовата система ние възприемаме ролята си в нея доста отговорно. Политиката ни към безкасови интервенции, към безналични заплащания е ориентирана към попречване на всички опити за отбягване на данъчни отговорности, незаконни практики или корупционни схеми, както и пране на пари, и е в полза на българското общество и на развиването на нашата стопанска система.

Какъв е фокусът в активността на вашата банка за тази година?

- Нашият фокус е дребният и междинният бизнес, тъй като тъкмо тези компании основават нови работни места и способстват за развиването на българската стопанска система. Деветдесет % от кредитния портфейл на " Прокредит " включва заеми на дребни и междинни компании, до момента в който при огромна част от съперниците ни той е формиран от такива на физически лица. Подходът ни е да бъдем съществена обслужваща банка за нашите клиенти, да познаваме техните потребности, а не просто да им предлагаме банкови артикули. Това ни оказва помощ да структурираме работата си с тях и да осигуряваме финансирания, които да употребяват по верния метод.

И през тази година вложението в технологии и образования на нашите чиновници ще продължат да бъдат измежду основните детайли в активността ни. Електронните ни канали за банково обслужване са освен част от портфолиото ни, а са наш главен фокус и метод на работа. Нашите клиенти правят оценка преимуществата на този вид другарство с банката, защото не им се постанова да вървят до офис, с цел да си открият сметка или да подреждат преводи в левове или друга валута.

От друга страна, непрекъснато влагаме в образованието на нашите чиновници, които от дълго време не извършват ролята на касиери, а напълно са фокусирани върху срещи с клиенти и консултирането им. Техен главен приоритет е да оферират цялостни решения за банково обслужване и финансиране на нашите клиенти. За банката

Прокредит банк (България) е учредена през октомври 2001 година от група интернационалните вложители отпред с основания във Франкфурт на Майн немски Procredit Holding, който през днешния ден има 100% от капитала й. Подобно на немската си компания майка, българската кредитна институция е фокусирана върху обществено виновното финансиране на микро-, дребни и междинни предприятия. С активите си от 2.2 милиарда лева към края на 2018 година банката се подрежда измежду относително неголемите играчи на локалния банков пазар – на 11-о място по индикатора.

В класацията на " Капитал " Прокредит отстъпва с три позиции по отношение на миналогодишното си нареждане и през 2018 година заема осмото място. Традиционно най-силното й класиране е в подкатегорията " Устойчивост и динамичност ", за което продължава да спомага високата възвращаемост на капитала през последните години. При индикаторите за успеваемост тежи релативно ниският на фона на междинното за системата чист лихвен марж (14-о място по показателя). Друг слаб индикатор, който пък натежава върху подреждането в подкатегорията " Стабилност и успеваемост ", е релативно високият коефициент заеми към депозити (17-о място), който е резултат на финансирането от централата.
Интервюто взе Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР