Електронните гривни и телефони, които съобщават за вашето местонахождение, текстови

...
Електронните гривни и телефони, които съобщават за вашето местонахождение, текстови
Коментари Харесай

В Азия следят “на живо” движението на хора в битката с COVID-19

Електронните гривни и телефони, които оповестяват за вашето местоположение, текстови известия, в случай че се отклоните прекомерно надалеч от карантината и цифрови детективи, проследяващи къде сте били – азиатските страни постановат новаторска, въпреки и ненапълно инвазивна технология за битка с пандемията на ковид.

Когато стилистът от Хонконг Деклан Чан отлита за у дома от Цюрих по-рано тази седмица, той бил посрещнат от чиновници, които сложили електронно устройство на ръката му.

Лентата за китки е обвързвана с приложение, което той трябваше да конфигурира на телефона си, до момента в който се отправяше към две седмици наложителна самокарантина вкъщи.

Това разрешава на управляващите да ревизират местоположението му, защото Хонконг се пробва да спре нови инфекции от хората, които се връщат от чужбина, откакто градът-държава за два месеца направи впечатляващ прогрес против вътрешната си зараза.

В диалог с Агенция Франс Прес по телефона от вкъщи си 36-годишният Чан съобщи, че привиква да има трекер, който сигнализира управляващите, в случай че напусне жилището си.

“Това е малко стряскащо ”, сподели той. “Но по-скоро бих бил под домашна карантина, в сравнение с в държавен център. ”

Здравните управляващи в Хонконг организират ежедневни брифинги за епидемията. Но новите гривни бяха оповестени в изказване на държавното управление до пресата късно в понеделник с фанфари.

Около 5000 ленти за китки бяха подготвени за потребление, а други 55 000 са готови за това.

В четвъртък Хонконг стартира да подрежда на всички идващи от чужбина да носят гривните.

Карти онлайн и следене

Градът не е самичък в потреблението на сходни ограничения.

Южна Корея, Китай, Тайван и Сингапур – всички те имаха триумф в ограничението на разпространяването на ковид – употребявайки редица софтуерни решения.

Тайванският централизиран център за надзор на епидемиите свързва голям брой държавни организации и употребява огромни данни, с цел да търси евентуални преносители на вируса и за наблюдение спазването на карантината.

Смартфоните с GPS се дават на тези, които се изолират вкъщи, като локалните чиновници ги наблюдават посредством приложението Line Messaging.

Предупредителни текстови известия се изпращат на тези, които нарушават карантината и системата за следене е обвързвана с локалните полицейски ръководства. Нарушителите рискуват санкция до 1 милион тайвански $ (33 000 долара) и издание на имената им.

Южна Корея има сходно приложение, макар че е непринудено.

Сингапур разполага с екип от профилирани цифрови детективи, които следят карантината, както и проследят до каква степен са пътували доказани преносители на вируса.

“Навсякъде, където отидем, ние оставяме дигитален автограф, било то от теглените пари, или потреблението на банкомата или кредитната карта ”, съобщи Льонг Хое Нам, доктор по инфекциозни заболявания в Сингапур, пред PRI по-рано този месец, обяснявайки по какъв начин работи екипът.

И Сингапур, и Хонконг пускат онлайн детайлности за постройките, в които са удостоверили случаи на COVID-19.

Предупреждение за дискретност

Мерките са ефикасни за закъснение на инфекциите, само че основават опасения за опазване на дискретност във връзка с персоналните права.

Мая Уанг, китайски експерт в Human Rights Watch, съобщи, че даже по време на рецесия законите за следене на хората би трябвало да дават отговор на три критерия: правда, пропорция и нужда.

Прозрачните и демократични държавни управления нормално имат по-добри резултати при инспекциите и балансите, сподели тя.

“На места като Китай виждате най-натрапчивите ограничения и най-произволните резултати ”, сподели тя.

Но тя направи съпоставяне с следствията след атентатите на 11 септември, когато в доста страни бяха подхванати обширни и постоянно драконистки антитерористични ограничения.

„ Спешните обстановки постоянно дават най-хубавите благоприятни условия за подриване на демократичните правила “, добави тя.

Китай употребява най-широко прилаганите и будещи паника технологии за битка с вируса.

Различните градове и провинции предишния месец започнаха да вкарват система от цветни QR кодове, които би трябвало да бъдат заредени на мобилните телефони, с цел да се подкрепи следенето на придвижванията на хората.

Зеленото значи безпроблемно здравно положение,, жълтото значи, че носителят може да е посетил зона с висок риск от вируси през последните 14 дни и да бъде подложен на по-внимателна инспекция, до момента в който аленият демонстрира, че е нужна карантина.

Има нищожни обществени пояснения по какъв начин се получава информацията, друга от неразбираеми препратки към огромни данни, евентуално посредством следене на историята на човек за онлайн заплащания, които бързо заменят парите в брой в Китай.

Съобщения на управляващите разясниха, че кодиращата система ще остане в приложимост под някаква форма даже откакто пандемията отшуми.

Европа също търси софтуерни варианти, защото се мъчи да спре настъпващите инфекции.

В сряда екип от специалисти от Университета в Оксфорд разгласи, че работи с няколко европейски държавни управления, с цел да изследва приложение за неотложно следене на контакти, което може да бъде употребявано със “съответните етични съображения ”.

“Настоящите тактики не работят задоволително бързо, с цел да прихванат предаването на ковид ”, съобщи професор Кристоф Фрейзър от Института за огромни данни на университета.

“За да се оправим дейно с тази пандемия, би трябвало да използваме технологията на XXI век. ” /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР