Електронни направления ще има не само за PCR тест за

...
Електронни направления ще има не само за PCR тест за
Коментари Харесай

Е-направления ще има и за кръвни изследвания

Електронни посоки ще има освен за PCR тест за COVID-19, само че и за още пет типа проучвания. Това планува анексът към националния рамков контракт, с който се вкарва от дълго време чаканото облекчение персоналните лекари да стартират да предписват PCR проби на пациентите си. бе оповестен в петък в Държавен вестник.

Освен за PCR тест, електронни могат да бъдат и проучванията за кръвна картина, скорост на утаяване на еритроцитите, CRP, диференциално преброяване на левкоцити, рентгенография на гръден панер и бял дроб. Любопитно е, че съгласно анекса персоналните лекари ще имат право да издават направление за PCR тест единствено когато са въведени противоепидемични ограничения на територията на цялата страна. Лимит на направленията за PCR тест няма, само че за другите има.

Както към този момент стана ясно, направлението ще се дава при съществуване на най-малко два от следните признаци: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, най-вече суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на усет и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или дефицит на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно засищане, по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при извършена пулсоксиметрия, в случай че има такава опция.

Пациентът ще може да получи направление по телефона, като опише признаците на лекаря си. Той ще издава електронно направление в националната здравна осведомителна система, която ще генерира народен референтен номер за документа. С този номер пациентът ще може да се яви за проучване в определена от него лаборатория, като ще е задоволително да уточни последните 4 числа от него.

Общопрактикуващият доктор не може да издава направление за PCR тест на пациенти , които са приети в болница или ориентирани за хоспитализация във връзка влошено или тежко общо положение, както и за контролни, скринингови проучвания или проучвания на контактни безсимптомни лица.

Направление не се издава и на лица, които са с открито заболяване посредством бърз антигенен тест, написа в анекса. От това излиза, че и новата наредба няма да реши казуса с невъзможността човек да употребява болничен без PCR тест . Нашите здравни управляващи отхвърлят да признаят антигенните проби за публични макар мнение в тази посока на Европейска комисия. Това обрича доста заболели на бюрократични проблеми с използването на болничен, защото PCR тестванията у нас остават недостъпни и скъпи.

Касата ще заплаща 60 лева за теста, както и на лечебните заведения, макар че се опита да понижи цената, а съгласно шефа на НЗОК доцент Петко Салчев тестванията костват 17-25 лева

Доколко системата е подготвена механически да стартира да ползва плануваното в анекса следва да забележим идната седмица. Пред радио " София " зам.-шефът на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов увери, че издаването на тези посоки ще стартира до 2-3 работни дни. Той прикани всички пациенти да не злоупотребяват с тази опция и да не натоварват спомагателни здравната система без действителна потребност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР