Електронната система за следене на количествата на лекарствата ще заработи

...
Електронната система за следене на количествата на лекарствата ще заработи
Коментари Харесай

Пускат електронната система за лекарствата най-рано през май

Електронната система за следене на количествата на медикаментите ще проработи най-рано през май, съобщи bTV.

Министерството на здравеопазването разгласява за публично разискване наредбата, която указва кой, по какъв начин и в какъв период ще рапортува посредством системата количествата медикаменти по НЗОК, които внася, продава или изнася от страната.

Системата, която ще се управлява от Агенцията по медикаментите, ще генерира лист с недостигащите лекарства у нас и техният експорт краткотрайно ще се приключва.

Все още обаче не е оповестена социална поръчка за създаване на системата. Здравните управляващи изясняват, че е вършат със лични сили и в случай че е належащо надграждане, ще се похарчат най-вече 300 000 лева

По време на тестовия интервал, който тече сега, всички на пазара би трябвало да подават информация, с цел да е ясно кой какъв брой медикаменти е внесъл, продал или изнесъл от страната. При старта на системата ще се подават данни за шест месеца обратно. Целта е да могат да се изчислят първите дефицити на лекарства.

От Фармацевтичния съюз показват, че в случай че аптеката не е разполагала със програмен продукт, тя няма по какъв начин да подаде такава информация и евентуално това ще е един от проблемите.

Търговците би трябвало да са механически обезпечени, да разполагат с нужните системи и с електронен автограф. Процесът по изпращане на данните ще бъде автоматизиран. Все още се обмисля по какъв начин да се унифицира информацията за медикаментите, с цел да не настъпи безпорядък.

Изпълнителният шеф на БАРПТЛ Боряна Маринкова съобщи, че от асоциацията ще упорстват за допълнение в наредбата по отношение на отбраната на данните.

От здравното министерство подсигуряват, че данните ще бъдат криптирани и достъп до тях ще имат единствено оторизирани лица с електронен автограф. През март и април ще бъдат провеждани проби, образования и срещи със заинтригуваните страни.

Прозрачността, образованията, които ще бъдат направени, ще бъдат толкоз, че съгласно мен няма да се компрометира началото на въвеждането на информацията, разяснява зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Системата ще проработи най-рано през май. Чрез нея ще се пресмята дефицитът на медикаменти и всяка седмица ще се генерира лист със неразрешените за експорт. Първият лист би трябвало да е подготвен най-рано в края на юли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР