Електронната система за недостиг на лекарствени продукти на пазара ще

...
Електронната система за недостиг на лекарствени продукти на пазара ще
Коментари Харесай

До 4 месеца изграждат електронна система за лекарствата

Електронната система за дефицит на лекарствени артикули на пазара ще бъде построена до 4 месеца. Това съобщи в коридорите на Народното събрание ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова, откакто дефинитивно бяха признати измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

Системата ще се ръководи от Изпълнителната организация по медикаментите. Системата е обвързвана с всички, които са на лекарствения пазар, по думите на Дариткова. Всички търговци и лечебни заведения би трябвало да подават информация до системата за лекарствените артикули, които са налични и които са продадени, сподели тя.

Така системата ще генерира количества, които ще се съпоставят с нужните за облекчаване на потребностите на българските жители, увери шефката на здравната комисия. Ако се откри дефицит, ще се генерира забранителен лист за експорт, който ще се изпраща на Агенция " Митници ".

С измененията се основава правна опция пациенти, които не са включени в клинични тествания, да получат достъп до лекуване, когато липсва лечебна опция и лекарственият артикул не е позволен за приложимост в друга страна, като тези лекарствени артикули няма да се заплащат с обществени средства. Предлага се критериите и редът за осъществяване на лекуване с лекарствен артикул за състрадателна приложимост да се дефинират в разпоредба на министъра на опазването на здравето.

Със законопроекта се вкарват ограничения за наблюдаване на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист, и за ограничение на износа им при съществуване на липса или дефицит на територията на страната.

Предвижда се основаване на Експертен съвет към Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), който да изготвя лист с лекарствени артикули, за които може да се лимитира износът. Списъкът ще се разгласява на интернет страницата на организацията и търговците на едро с лекарствени артикули ще са длъжни да подават съобщение преди осъществяване на плануван експорт на тези лекарствени артикули.

Преди правене на листата на лекарствените артикули, за които може да се лимитира износът, ИАЛ ще изготви лист на следени лекарствени артикули, съдържащ лекарствените артикули, за които през последните три месеца в Изпълнителната организация по медикаментите са постъпили уведомления за плануван експорт.

Въвежда се обвързване към притежателите на позволение за приложимост да поддържат запас, в количества до 10 % за лекарствените артикули, изчислен въз основа на потреблението на съответните лекарствени артикули през последните шест месеца.

Предвижда се анализът за определяне на липса и дефицит да се прави при условия и по ред, избрани в разпоредба на министъра на опазването на здравето, по предложение на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

За плановете за здравна промяна, ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова съобщи, че депутатите от комисията ще поддържат промяна в интерес на жителите.

Няма вид за смяна на здравноосигурителния модел, към който Комисията по опазване на здравето да има пристрастия, успокои тя. Дариткова разясни, че предложенията на здравния министър Кирил Ананиев са поради решение на законодателя от юни да се показа вид на промяна.

Изрично сме записали, че би трябвало да протече необятно публично разискване преди внасянето в Народното събрание на разновидностите, сподели още Даниела Дариткова. Все още предстоят редица полемики. Идеята е да се откри вид, който да усъвършенства здравно осигурителния модел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР