Електронната рецепта ще оптимизира разходите за лекарства и ще подобри

...
Електронната рецепта ще оптимизира разходите за лекарства и ще подобри
Коментари Харесай

Електронната рецепта оптимизира разходите в здравеопазването

Електронната рецепта ще усъвършенства разноските за медикаменти и ще усъвършенства опазването на здравето. Тези причини са задоволителни тя да бъде въведена до края на тази година. Това предложиха през вчерашния ден пред публицисти в София от Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).

Плановете за стартирането на електронна рецепта бяха оповестени от здравното министерство, а и самата самата национална здравноинформационна система по план би трябвало да приключи в края на тази година, разясни Стоян Панчев. Той бе безапелационен, че този проблем би трябвало да се реши, откакто в последните 10 години по данни на Сметната палата са изгубени планове за въвеждане на такава система на стойност 20 млн. лева

Електронната рецепта ще дава опция за своевременен разбор на лекарствения пазар и следене на разноските в действително време, акцентираха още от ЕКИП. Според техен експертен отчет " Предложение за рационална лекарствена политика ", показан в Българска телеграфна агенция, целесъобразно е повишение на % на реимбурсация на медикаментите за сърдечносъдови болести и осъществяване на необятна акция в интерес на използването на генерични лекарства. През 2016 година над 2.5 млн. здравноосигурени лица са били лекувани с истински медикаменти, за които НЗОК е платила над 535 млн. лева, или по 208 лева на човек. В същото време близо 3.9 млн. здравноосигурени лица са били лекувани с генерични лекарства, за които НЗОК е платила близо 97 млн. лева или 25 лева на човек, посочи Аркади Шарков, създател на отчета. Лечението с истински медикаменти обгръща 1.5 пъти по-малко пациенти, само че коства 5.5 пъти повече, посочи експертът. При злокачествените болести в резултат на генерично нахлуване и приложимост има намаляване на разноските за лекуване на едно лице от 664.61 лева през 2014 година до 541.28 лева през 2016 година, или спад от 18.6%, означи още Шарков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР