Електронната рецепта да стане задължителна, а до края на 2022

...
Електронната рецепта да стане задължителна, а до края на 2022
Коментари Харесай

До края на 2022 г. е-рецептата ще е задължителна и в телефона

Електронната рецепта да стане наложителна, а до края на 2022 година да се създаде мобилно приложение , което да се внедри в системата за осведомително обслужване. Това е желанието на Министерство на здравеопазването, обявено от министър Асена Сербезова по време на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

По думите й " лекарят би трябвало да има визия и информация с какво се лекува пациентът ". Промяната се планува да се направи в Наредба номер 4 за определяне на лекарствени артикули .

Иначе Министерство на здравеопазването е основало и работна група за електронното опазване на здравето, като се изследват медицинските сестри по райони, електронния запис и досие.

По време на комисията стана ясно още, че се основава Национален съвет за промяна в психиатричната помощ и е контрактувано експертите да получат образование с паневропейския комитет, с цел да се модернизира .

Предвиждат се и промени в Наредба 8 за нови проучвания за профилактика, като се включват папилома вирус, рак на шийката ма матката .

Асена Сербезова разяснява и тематиката за пренасяне на Агенцията по трансплантация на органи и тъкани от Агенция Медицински контрол . Тя сподели, че е изискала одит от Агенция по трансплантации и настоящето управление за цялостен разбор какви донорски обстановки са имали , каква е била оценката на всяка една от обстановките, съумели ли сме да осъществяваме максимума и в случай че не - за какво и дали има разлика в броя на трансплантацията, качеството преди и след сливането . На депутатите ще бъде предаден разбор за обособяване на двете организации.

По думите на Сербезова обаче би трябвало цялостна идея и повишение на интереса към донорство, по-късно преместване и конструкция.

Здравно обучение в учебно заведение

Като дълготрайна тактика министър Асена Сербезова уточни здравно обучение в учебно заведение . То обаче било пилотно стартирано - учители по здравно обучение били разпределени в 200 учебни заведения, както и психолози за деца от 5 до 8 клас , подготвени са и над 2000 обучители в 18 000 центрове в страната, изготвя се и модулна стратегия за полово здраве и обучение, както и психично здраве за тревога, меланхолия, експанзия и автоагресия , фактори, които се ускоряват в обществото. В по-дългосрочен проект се предвиждало и за повишение на здравната просветеност да се основат мобилни приложения, за здравословен метод на живот, отговорно отношение към лекарствените артикули.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР