Електронната поща е един от най-използваните комуникационни инструменти и затова

...
Електронната поща е един от най-използваните комуникационни инструменти и затова
Коментари Харесай

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Електронната поща е един от най-използваните информационни принадлежности и по тази причина не е учудващо, че този вид услуги нерядко се оказва обект на офанзиви. В същото време множеството консуматори не знаят какво да вършат, в случай че тяхната електронна поща се окаже " разрушена ".

Симптомите за такова събитие могат да бъдат да вземем за пример неспособност за влизане в услугата, в случай че установите, че кутията ви е празна или в случай че приятелите/колегите ви споделят, че сте ги " заринали " със спам.

Както можете да се досетите, при такава обстановка казусът не се изчерпва единствено с това, че няма да можете да ползвате пощата си. Хакерите, получили надзор върху нея, биха могли да разполагат и с ваша персонална информация, в това число пароли, банкови сметки и така нататък

Ето какво можете да извършите.
1. Опитайте да промените паролата

Ако можете да влизате в пощенската си кутия, то този, който е получил достъп до нея не е сменил паролата ви. Затова незабавно го направете.

 Какво да вършим в случай че пощата ни е хакната
Нека вземем за образец известната услуга на Гугъл. Влезте в профила си и кликнете върху раздела " Сигурност ". В графата " Влизане в Гугъл " кликнете върху " Парола ". Системата ще изиска да въведете още веднъж актуалната такава, а по-късно ще можете да си измислите нова. Задайте я и влезте още веднъж в профила си.

В другите пощенски услуги процедурите може да се разграничават, само че главните моменти по всяка възможност са същите. Ако имате въпроси, потърсете информацията на уеб страницата на доставчика. След тази стъпка злоумишлениците към този момент няма да имат достъп до вашата поща.

Важно е да се означи, че огромна част от случаите причина за пробива са слаби, т.е. лесни за отгатване, пароли. Не разчитайте на елементарни комбинации от знаци като " 1234567890 ". Те са толкоз постоянно срещани, че " отгатването " им постоянно е автоматизирано. Ако не знаете по какъв начин да си съчините ключова дума, то прочетете препоръките на експерти. 2. Възстановете достъпа до профила си Ако паролата ви е изменена от хакерите и нямате достъп до профила си, то пробвайте се да възстановите посредством опцията за забравена ключова дума. В случай че пощата ви е привързана към пощенска услуга, въвели сте телефонен номер или е обвързван с профил в обществена мрежа, то възобновяване евентуално ще е елементарно.

 Какво да вършим в случай че пощата ни е хакната
Не бързайте обаче да се радвате! Променена ключова дума значи, че достъпът на хакерите до профила ви не се е лимитирал единствено с четене на писма. Веднага откакто съумеете да влезете в пощата с новата си ключова дума, влезте в настройките и променете да вземем за пример контролния въпрос, употребен да вземем за пример за възобновяване ѝ.

Ако случаят е обвързван с пощенска кутия, която употребявате за регистрации в други уеб сайтове и услуги, то добра концепция е да измененията и техните пароли. Използваме момента да напомним да не употребявате една ключова дума повече от един път. Ако срещате проблеми с помненето на доста пароли, то можете да употребявате профилиран управител.

Също по този начин съобщете за случая на доставчика на вашата услуга. По всяка възможност той към този момент се е сблъсквал с такива обстановки и може да ви даде спомагателна информация за характера на офанзивата, както и за методите по какъв начин да ги избягвате отсега нататък.

Продължавайки образците с услугата на Гугъл, в профила си ще откриете раздели, озаглавени " Изпращане на мнения " и " Помощ ". Възползвайте се от тях. 3. Предупредете близките Възможно е получилият достъп до пощенската ви кутия да е съумял да натвори пакости, като да вземем за пример да разпрати спам от ваше име до приятелите и познатите ви. Съобщете на хората към вас за случая – т.е. че не става дума за моментна загуба на разум, а за хакерска офанзива. Предупредете ги да не отварят писма, получени от ваше име в дадения времеви интервал.

Кажете на хората, когато нещата още веднъж са под надзор и ги посъветвайте да извърнат внимание на своята онлайн сигурност.

 Какво да вършим в случай че пощата ни е хакната 4. Сканирайки компютъра за вируси Разбиването на електронни пощи може да е автоматизирано, само че е допустимо и да е плод на старания и самообладание. Затова не би трябвало да се заблуждавате и за живеете с остарели схващания, че всички хакери се занимават с това за забавление или за смешка. Повечето такива офанзиви през днешния ден са за достъп до финансови запаси и по тази причина не е изключено компютърът ви да е инфектиран със злотворен програмен продукт, който ще изпраща данни даже откакто сте " избавили " пощенската си кутия.

Затова идната разумна стъпка в сходна обстановка е сканирането на компютъра с антивирусен програмен продукт. Преди това обновете употребяваната от вас стратегия, след което стартирайте цялостна инспекция. 5. Проверете настройките на електронната поща Не е изключено хакерите хитро да са настроили употребяваната от вас услуга по този начин, че тя да работи за тях. Проверете да вземем за пример дали не е заложено преадресиране на известия или дали не са блокирани адреси, които преди не са били в този лист. Прегледайте упътването на вашата услуга, а в случай че става дума за служебна поща – свържете се с админ.

Проверете всичко, до което са имали достъп взломаджиите. Предприемете ограничения за отбрана на други сметки и банкови карти
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР