Електронната бюлетина има две страници, разписката с вота се пуска

...
Електронната бюлетина има две страници, разписката с вота се пуска
Коментари Харесай

Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция

Електронната бюлетина има две страници, разписката с вота се пуска в специфична непрозрачна кутия, а не в урната

Ако на изборите на следващия ден сте в командировка в страната, не може да гласувате в друга секция. Но пък в случай че работното ви пътешестване е в чужбина или просто сте на отмора там, може да упражните правото си на глас, стига в съответното обитаемо място да има разкрита секция.

Така, в случай че в неделя се намирате в обитаемо място у нас, в което нямате нито непрекъснат, нито сегашен адрес, няма по какъв начин да гласувате. Правото си на избор можете да упражните единствено в секцията по непрекъснат адрес.

Учениците и студентите, които са постоянно образование обаче, могат да гласоподават там, където учат, даже и обитаемото място да е друго от това по непрекъснатия им адрес. Те могат сами да изберат в коя секция да пуснат бюлетина. За задачата не е нужно да се подават заявки, би трябвало единствено да покажат на секционната комисия годна ученическа или студентска брошура със удостоверен учебен срок или увещание и да попълнят декларация по пример, която ще им бъде предоставена от членовете на комисията.

Хората с увреждания би трябвало да знаят, че по преценка на ръководителя на комисията гласоподаватели с нарушено зрение, слух или друго увреждане, което не му разрешава да гласоподава самичък, могат да дадат вота си с компаньон. Избирателят

не е задължен да

показа ТЕЛК

или НЕЛК решение

А придружителят би трябвало да удостовери самоличността си с персонална карта.

Иначе гласуването е наложително по закон, само че тези, които не го създадат, не подлежат на наказания, откакто те бяха анулирани от Конституционния съд.

Изборният ден ще стартира в 7 ч. Тогава в цялата страна би трябвало да отворят към 11 650 секции. В чужбина ще бъдат разкрити 191 секции в 64 страни. Общият брой гласоподаватели по описи е 6 355 633. Гласуването ще продължи до 20 ч. В случай че след 20 ч пред секцията има хора, чакащи да гласоподават, от секционната комисия би трябвало да съберат персоналните им карти и те да упражнят правото си на глас. Това може да стане до 21 ч.

Преди да влезе в тъмната стаичка, гласоподавателят би трябвало да знае, че

за първи път в

бюлетината ще има

едни номера за

партиите, обединенията

и самостоятелните

претенденти, и други -

за преференциите

за даден претендент от записаните листи.

Вляво на бюлетината в квадратчета от 1 до 27 са изписани партиите, обединенията и самостоятелните претенденти. Под тях е опцията “Не поддържам никого ”. Вдясно са номерата за изложение на желание към някого от претендентите в определената листа. За първи път те са трицифрени - от 101 до 117, и са в кръгчета. Целта е да се избегнат съвпаденията, родили феномена 15/15 - задраскването на избрани претенденти единствено тъй като имат същия номер като този на партията, която ги е издигнала.

Маркирането на желание не е наложително. Но бюлетина, в която е маркиран единствено номер в кръгчето, без да е гласувано и в квадратчето, е недействителна.

Избирателите би трябвало да наблюдават член на секционната комисия да откъсне пред тях бюлетината от кочана. Той би трябвало да я покаже, с цел да се увери гласоподавателят, че върху нея няма отбелязване. След като член на комисията сложи щемпел на едно от местата на гърба на бюлетината, гласоподавателят отива в тъмната стаичка, с цел да гласоподава.

От ЦИК предлагат членовете на комисиите

да сгъват пред

гласоподавателя

бюлетината на

две по този начин, че горният

край да опира в

чертата под

квадратчето “Не

поддържам никого ”,

без да се закрива номерът в долния десен ъгъл и перфорацията над него. Така местата за полагане на печатите остават от външната страна на бюлетината. След това член на комисията сгъва още един път бюлетината по същия метод. След като гласоподава, гласоподавателят би трябвало да повтори метода на прегъване, по този начин се подсигурява тайната на вота му.

Вотът се отбелязва със наследник химикал. В квадратчето и в кръгчето се отбелязва X или V. Всякакви други знаци и зачертавания вършат гласа нереален. След като гласоподавателят е дал своя вот и е сгънал бюлетината, член на комисията би трябвало да сложи втори щемпел на гърба ѝ и да свери номера ѝ с този в кочана. После, без да разгъва бюлетината, той би трябвало да откъсне номера в долния десен ъгъл и да го пусне в непрозрачната кутия за отрязъците. Връща бюлетината на гласоподавателя, той я пуска в урната, подписва се в изборния лист и получава назад документа си за идентичност.

В 3000 секции в цялата страна хората на следващия ден ще имат избор по какъв начин да подадат гласа си - с хартиена или с електронна бюлетина. Тези, които желаят да гласоподават с машина, ще получат самостоятелна смарткарта, която би трябвало да слагат в четеца на устройството.

За разлика от хартиената бюлетина електронната е с 2 страници и партията, обединението или самостоятелният претендент, за който желаете да гласувате, може да се окажат на втората страница.

Друга разлика с хартиената бюлетина е, че

при избор на

преференция

на екрана ще

се изпишат имената

на претендента,

за който сте дали желание. При избор на хартия би трябвало авансово да сте ревизирали номера на стремежи претендент.

Важно е обаче да се знае, че един път дали своят вот с машина, нямате право на втори опит, в случай че към този момент сте удостоверили вота си и сте получили квитанция от устройството. Затова, откакто сте избрали партията и сте отбелязали преференция, е добре да ревизирате какво сте попълнили - имате варианти да променяте гласа си безграничен брой път. Едва тогава натиснете “потвърди ”.

След като сте натиснали бутона “потвърди ”, машината издава квитанция, в която е маркирано гласуването. Тя се сгъва и се пуска в специфична непрозрачна кутия, друга от урните за хартиените бюлетини. Смарткартата се връща на секционната комисия.

Въпреки разяснителната акция от ЦИК показаха терзания, че гласоподавателите към момента не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината.

“Получаваме запитвания по мейл и по електронната поща от кой до кой номер са преференциите ”, призна представителят на комисията Таня Цанева.

Затова тя поучава при влизане в тъмната стаичка гласоподавателят първо да попълни вота си в квадратчето, където са партиите, обединенията и самостоятелните претенденти, а по-късно, в случай че желае да гласоподава и с преференция, да я означи в кръгчето за желания претендент от съответната листа.

“Задават ни въпроси - в случай че се означи глас за политически индивид, а по-късно се попълнят две кръгчета в преференциите, дали вотът е автентичен. В този случай се

регистрира единствено гласът

за съответния

политически индивид,

само че не и

преференцията

Нека гласоподавателите да не не помнят, че откакто гласоподават, на бюлетината им би трябвало да бъде подложен втори щемпел, преди да я пуснат в кутията. Иначе тя ще бъде недействителна ”, изясни Цанева.

В тъмната стаичка е неразрешено и снимането с мобилен телефон. Това също прави гласа нереален. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР