Електронна система ще следи наличностите на лекарствата в България, решиха

...
Електронна система ще следи наличностите на лекарствата в България, решиха
Коментари Харесай

Колко и какви лекарства има в страната ще казва нова електронна система

Електронна система ще следи наличностите на медикаментите в България, взеха решение депутатите с дефинитивно признати текстове от законопроекта за лекарствените артикули в хуманната медицина, заяви БНР. Данните в системата ще са индикатор дали има риск от дефицит за избран медикамент, като ще се не разрешава реекспортът му. С измененията в закона се завишиха съществено и глобите при осъществяване на нерегламентирана търговия с медикаменти. Който извърши експорт на лекарствени артикули, включени в забранителния лист, ще се глобява от 50 000 до 100 000 лв..

Срещу промените се оповестиха от Българска социалистическа партия с претекста, че осведомителната система към момента не е основана и не е ясно дали ще проработи.

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия обоснова решението на социалистите да не поддържат измененията в закона:

" Изключително значим е законът, извънредно сериозен, само че той почива на един балон, който сега се надува. Сега от тук да стартираме да чакаме основаването на системата и по-късно да забележим дали тя работи или не, в чий интерес е всичко това и какъв ви е резултатът от целия законопроект? "

Председателят на Здравната парламентарна комисия и народен представител от ГЕРБ Даниела Дариткова укори левицата: 

" Вчерашното ви решение да не се регистрирате в зала и днешното заявление ми дава съображение да имам съществени подозрения, че вие закриляте реекспорта на лекарства в България, който оставя българските жители без медикаменти. Аз съм удивена тъй като вие в комисия подкрепихте огромна част от текстовете на закона ".

Дариткова отбрани основаването на профилирана електронна система в границите на закона, а не в следваща разпоредба на Здравното министерство и изясни, че тя ще наблюдава и проучва лекарствените артикули, включени в позитивния лекарствен лист и ще се управлява и поддържа от Изпълнителната организация по медикаментите. 

Тя посочи още, че до 4 месеца ще бъде построена осведомителната електронна система за дефицит на лекарствени артикули на пазара.

" В случай че се откри риск от недостиг, откри се дефицит по параметрите, които сме заложили в закона, ще се генерира забранителен лист за експорт, който ще се изпраща на Агенция " Митници ".

Депутатите удължиха законодателната си стратегия до окончателното приемане на целия законопроект за лекарствените артикули в хуманната медицина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР