Електронна регистрация за подаване на документи за гражданство въведоха от

...
Електронна регистрация за подаване на документи за гражданство въведоха от
Коментари Харесай

Документи за българско гражданство се подават вече електронно

Електронна регистрация за подаване на документи за поданство вкараха от Министерството на правораздаването, оповестиха от ведомството на Цецка Цачева. Регистрацията е и за осъществяване на изявление.

Кандидатите за смяна на поданството резервират единствено по електронен път дата и час за подаване на молби и осъществяване на изявление . Нововъведението в дирекция " Българско поданство " е от 02 януари 2019 година

 Прокуратурата желае непрекъснат арест за ръководителя и основния секретар на ДАБЧ Обновена
Прокуратурата желае непрекъснат арест за ръководителя и основния секретар на ДАБЧ

Престъпната скица е почнала от юли предходната година

Припомняме, на 29 октомври Спецпрокуратурата влезе в Държавната организация за българите в чужбина по следствие на схеми за продажба на българско поданство. Първоначално бяха задържани над 20 чиновници на организацията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, в това число и на ръководителя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

На 31 октомври зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Държавната организация за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за към година.

В Кюстендил са открити " цели бидони с документи ", като са претърсени над 50 адреса в цялата страна. Открити са голям брой доказателства, преписки и удостоверения.

Президентът Румен Радев разгласи, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отхвърли да разяснява какви са били те с мотив, че тече разследване.

По-късно министър председателят Бойко Борисов изиска закриване на ДАБЧ поради множеството нарушавания, както и информацията, че българско поданство се купува.

През ноември стана ясно, че в сейфа на главсека Красимир Томов на организацията за българите в чужбина имало 564 000 лв. .

 Катя Матева имала доказателства против Каракачанов за схеми в ДАБЧ
Катя Матева имала доказателства против Каракачанов за схеми в ДАБЧ

Твърди, че не е водила антибългарска политика

Целта на новия ред за регистрация на молбите на придобиване, възобновяване и освобождение от българско поданство, регламентиран с влезлите в действие промени на Наредба № 1 от 1999 година за използване на глава пета от Закона за българското поданство, е да няма злоупотреби . Облекчава се и административната тежест върху жителите.

Чрез автоматизираната осведомителна система на Министерството на правораздаването http://publicbg.mjs.bg/BgSubmissionDoc всеки претендент може да избере подобаваща дата и час за подаване на своите документи, без да се постанова да чака на опашка.

В деня на подаване на молбата , в случай че се откри, че са показани всички нужни документи, се организира и изявлението с претендентите . Така се преодолява остарялата процедура за отсрочване на изявлението и насрочване на нова дата, на която претендентите още веднъж да се явят за неговото осъществяване, което голословно удължаваше процедурата с съвсем година.

След провеждането на изявлението, в 14-дневен период се преглежда дали предоставените документи подхождат на условията и при установени несъответствия на молителя. Ако има грешки или нужда от още документи жителите имат двумесечен период за отстраняването им посредством издание на известие за това в автоматизираната осведомителна система. При неотстраняване на несъответствията в избрания период, процедурата се приключва със заповед на министъра на правораздаването .

С измененията към този момент не се постанова претендентите да показват уверение от Министерство на вътрешните работи за позволено непрекъснато или дълготрайно престояване в България . Няма потребност и от документ, удостоверяващ внасянето на наложителните осигурителни вноски и съществуването или неналичието на отговорности, уверение за подписан цивилен брак, когато бракът е подписан от български жител на територията на България.

За всички тези условия чиновниците от дирекция " Българско поданство " правят служебна информация в Националната база данни на " Население " и междурегистровия продан (RegiX).

Неприключилите до 1 януари 2019 година производства по придобиване, възобновяване и освобождение от българско поданство се довършват при досегашните условия и ред.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР