Електронна географска карта, илюстрираща оперативните възможности за присъединяване на нови

...
Коментари Харесай

ЕСО пусна полуработеща карта за инвеститорите във възобновяеми източници

Електронна географска карта, илюстрираща оперативните благоприятни условия за присъединение на нови генериращи мощности, разгласява " Електроенергийният систематичен оператор " (ЕСО). Тя е част от обновената интернет страница на държавната компания, която беше показана в неделя, и упованията към нея бяха да дава настояща информация с опциите за присъединение на нови централи към мрежата. Така точно твърди и известието на ЕСО: електронната карта е проектирана за да ориентира вложителите в нови генериращи мощности.

И още - картата ще се обновява от време на време с информация за новоприсъединените обекти към преносната мрежа, както и за изведените от употреба. Целта на електронното приложение е да бъде в помощ на вложителите и на индустриалните консуматори, акцентират още веднъж от ЕСО.

Според специалисти обаче картата въобще не дава изясненост за свободния потенциал на систематичния оператор. Именно на тази база компаниите биха могли да се ориентират къде сега има опция и потребност от построяването на нови ВЕИ мощности и да насочат напъните си към планове в тези региони. - употребяват се наследствени терени, купуват се подобаващи слънчеви места или парцели с повече вятър без изясненост дали те ще бъдат утвърдени от ЕСО за създаване на ВЕИ централа. А неналичието на бистрота убива инвеститорския интерес и прави средата непредсказуема, предизвестяват от сектора.
Дежа вю
Преди няколко месеца от ЕСО оповестиха за " Капитал ", че приготвят електронна географска карта с оперативна информация за опцията за присъединение на производители и консуматори към приблизително и високо напрежение. Информацията в нея ще се обновява от време на време и ще регистрира присъединението на нови ползватели на преносната мрежа или извеждане от употреба на съществуващи обекти, анонсираха тогава от компанията. Още тогава обаче бизнесът дефинира това като " статистика " без действителна информация за свободния потенциал, а от ЕСО обявиха за " Капитал ", че " нормативната база на страната не е въвела понятието " свободен потенциал за присъединение на нови ВЕИ мощности ".

В момента вложителите подават заявление до ЕСО с искане за мнение, като в някои случаи издаването му може да отнеме и даже цяла година. Ако систематичният оператор реши, че за въпросния терен няма свободен потенциал, компаниите би трябвало да се насочат към друго място за плана си и още веднъж да подадат заявление за мнение дали то е уместно.
Какво още Новият уеб страница на ЕСО обезпечава на потребителите богата информация от другите посоки в работата на сдружението и елементарен достъп до всички услуги, предлагани от самостоятелния метафоричен оператор, оповестяват от ЕСО. Потребителите ще открият и детайлна информация за капиталовата политика на сдружението, ориентирана към разширение на преносните качества на мрежата. Специална секция е отделена за плановете за консолидиране на българския електроенергиен пазар към единния европейски пазар и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР