Електронизацията на цялото естонско правителство и достъпът до всички административни

...
Електронизацията на цялото естонско правителство и достъпът до всички административни
Коментари Харесай

Тази бивша соц страна е първа в класацията на PISA: Защо е толкова успешна

Електронизацията на цялото естонско държавно управление и достъпът до всички административни услуги единствено с персонална карта и електронен автограф са достижения на естонското общество. Това сподели доктор Петя Георгиева, икономист, в " Денят на Фокус “ по радио " Фокус ". Тя е направила относителен разбор сред България и Естония.

" Има рецензии към този метод, който значи, че страната разполага с цялостна информация за всяка една транзакция на всеки жител. От позиция на достъп до услуги това е несравнимо, гласуването онлайн също е отличителна линия на Естония ", добави доктор Георгиева.

" Ние сме много близки в нашите разлики поради историята. Тъй като Естония е била част от Съюз на съветските социалистически републики, техният преход е бил по-драматичен от нашия. Въпреки това страната сполучливо минава към пазарната стопанска система и се вписва елементарно в Европейски Съюз и Еврозоната. Ние изминахме своя път, който още не е завършил. Естония е доста добър образец за промени “, акцентира Георгиева.

Населението на Естония е колкото София – това значи, че е допустимо то да бъде по.-лесно уверено в нуждата от промените, регистрира тя. “Не размерът, а проблемите на отворената стопанска система и зависимостта от снабдители на първични материали, демографската рецесия са решаващи крайъгълни камъни, които би трябвало да бъдат преминати за сполучливото развиване на едно общество. Естония се срещна с всички тези проблеми ", акцентира икономистът.

Държавата също като България е имала раздути държавни сфери, да вземем за пример опазването на здравето.Били са издигнати прекалено много лечебни заведения, които след това са редуцирани като брой. Държавата обаче не губи нито лекари, нито болнични кревати, подчертава доктор Георгиева. Продължителността на живота на естонските жители е с към 5 г по-висока от тази на българите, сподели още тя.

“След рухването на комунистическия режим Естония не прави лустрация – това важи и за по-голямата част от някогашните руски републики. По-важно е по какъв начин да се преструктурира стопанската система – защото това са комплицирани процеси, считам, че Естония се е концентрирала точно върху тях ", акцентира специалистът.

Това са познати и за България събития. Естонците са завършили прехода си в икономическо отношение до 2000-та година До 2004 година те към този момент са част от Еврозоната.

Последните резултати на PISA от края на декември 2023 г демонстрират, че Естония е преди всичко от страните в Европейски Съюз по триумф на учениците си. “България е от другата страна на барикадата. Естонската просветителна промяна стартира преди 15 г и към този момент дава резултати. Тя е обвързвана със статута на учителя – той е мощно усъвършенстван посредством високо възнаграждение, положително отношение към специалността. Издигането на учителя на фундамент е особено за скандинавските страни. Учителят има независимост да взема решение по какъв начин да организира часа, стига да реализира крайните си цели. Провеждането на часовете зависи от него ", даде образец за просветителната промяна в Естония Петя Георгиева.

Корупционният показател на “Прозрачност без граници " слага страната на 14-то място от общо 180 участници в проучването. “По това България също се разграничава от Естония. Ниската корупция е типично събитие за скандинавските страни като Швеция и Дания ", сподели още доктор Петя Георгиева, икономист.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР