Електронен регистър на МРРБ съхранява наименованията на българските географските обекти,

...
Електронен регистър на МРРБ съхранява наименованията на българските географските обекти,
Коментари Харесай

МРРБ: Електронният регистър на географските обекти помага и на туристите

Електронен указател на Министерство на регионалното развитие съхранява наименованията на българските географските обекти , оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

В интернет може да се направи информация за имената на селищата и географските обекти в Република България и измененията им в исторически аспект.

Електронен указател към Агенцията за геодезия, картография и кадастър демонстрира местоположението на селища и местности, по географските им или старите им имена в България .

Към днешна дата Регистърът на географските наименования в България съдържа подробна и обновена информация за 259 000 географски обекти в страната . Регистърът се поддържа от Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК). Той е основан според Закона за геодезията и картографията.

Целта на регистъра е да се открият географските имена, регистрацията им и основаването и поддържането на база данни за тях , в това число и транскрипцията на непознатите географски имена.

Регистърът е извънредно значим и за описанието на географските имена в качеството им на културно-исторически обекти. С него туристите елементарно и бързо могат да се осведомят за местонахождението на даден обект , който е прочут на локалното население със остарялото си име, само че попада в публични справочници с друго.

Полезен е и за установяването на наследствени парцели, както и за информации за местности, останали с име, което не се употребява от актуалните генерации . В доста от имената на селища, планини, местности, езера и реки се съдържат истории, свързани с българският обичай, визии, феномени, вярвания, които се пазят в езиковата памет на общността и съставляват значима част от историческото и културно ни завещание. Те са свързани с историческата памет на народа, на другите общности и с това участват в днешния обществен живот.

В базата данни с изключение на обновени наименования на географски обекти за всяка околност се съдържат данни и за транслитерация на имената им ; различно или остаряло име на обекта; местонахождението му по обитаемо място, община, орографски обект, речна система; принадлежност на географския обект, административна принадлежност или принадлежност на теренните и туристически обекти към съответния орографски обект (релефна форма) или система, или хидрографски обект или система.

Отразени са също принадлежността на селищни формирания, квартали и махали към обитаемо място; на теренните и туристическите обекти към съответния орографски обект или система, принадлежността на хидрографския обект (реки, езера и язовири) към съответната речна система, източникът, от който е извлечено името.

Там са указани и принадлежността на географския обект, административна принадлежност или принадлежност към по-голям орографски или хидрографски обект, или система, Координати на точка в обекта в Българска геодезическа система и други характерна информация.

Чрез регистъра се обезпечава тъждественост и резистентност при използването на имената на географските обекти, тяхното предпазване, своевременна актуализация - следене на смяната на имената в исторически аспект на едни и същи обекти, както и архивиране на тази информация. Освен чисто практическа, поддържането на регистъра има и забележителна културологична стойност, защото в процесите на културно, икономическо и обществено доближаване сред страните в актуалния свят, географските имена са притежател и на националната еднаквост и родната просвета.

Уеб порталът разрешава на потребителите да вършат информации и да търсят географски имена по разнообразни критерии и характерности, т.е. по всички данни в регистъра, като се пресъздават откритите резултати от търсенето и дава опция за тяхното даване както в KML формат, по този начин и във формат JSON на български и британски език. Това е в сходство с условията по Директивата на Европейски Съюз INSPIRE .

Регистърът е основан по план на АГКК за надграждане на съществуващи осведомителни системи и развиване на е-услуги. Той е наличен през електронната страница на организацията: http://geonames.cadastre.bg / и е отворена база данни за българските географски имена. Данните по INSPIRE пък са налични в КАИС портал https://kais.cadastre.bg/bg/Map .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР