Електромобилите стават все по-популярни, като един от най-важните компоненти в

...
Електромобилите стават все по-популярни, като един от най-важните компоненти в
Коментари Харесай

BASF и руската Норникель правят завод за батерии за електромобили във Финландия Фабриката във финландск


 Снимка: BASF SE

Електромобилите стават все по-популярни, като един от най-важните съставни елементи в тях са батериите. Именно към този пазар са се насочили немската BASF и Nornickel са сключили стратегическо съдействие, изграждайки в Харявалта, Финландия, цех за производството на материали за акумулатори наоколо до рафинерията за никел и кобалт, притежавана от съветската компания Norilsk Nickel (Норникель).

„ Тази инвестиция е част от многостъпковия капиталов проект на BASF в размер на 400 млн. евро, разгласен предходната година, и доразвива първичното произвеждане на материали за акумулатори, стартирано в Харявалта през 2018 година “, изясняват от немския тръст. Пускането в употреба е планувано за края на 2020 година, като фабриката ще обезпечава материали за акумулатори за почти 300 000 електрическия автомобил годишно. Новият цех в Харявалта ще употребява локални възобновими енергийни източници, в това число вода, вятър и биомаса.

В допълнение BASF и Nornickel са подписали дълготраен контракт за доставка на никел и кобалт от рафинерията на Nornickel. Договорът ще подсигурява сигурна доставка на първични материали от локални източници за производството на акумулатори в Европа.

„ BASF прави оценка и на други местоположения в Европа за построяването на нови фабрики за произвеждане на материали за акумулатори “, разясняват от немския тръст.

„ Близостта сред новия цех на BASF и рафинерията за метали на Nornickel в Харявалта ще разреши достъп до никел и кобалт на място, разяснява Джефри Лу, старши вицепрезидент на бранш „ Материали за производството на акумулатори “ в BASF. – Нашите катодни материали с високо наличие на никел са ключ за даването на електрически транспортни средства с нараснала енергийна компактност и пробег. С това индустриално оборудване BASF ще може да обслужва тактиките за напредък на електромобилността в Европа на основни производители на автентично съоръжение и на акумулатори, като им обезпечава надеждна доставка и тясно съдействие. “

В световен мащаб BASF организира научно-изследователски изследвания на новаторски катодни материали, търсени за електрическите автомобили. Освен катодни материали за литиево-йонни акумулатори, BASF създава и съставни елементи на акумулатори от последващо потомство, като напълно твърди акумулатори.

 В световен мащаб BASF организира научно-изследователски изследвания на новаторски катодни материали, търсени за електрическите автомобили. Освен катодни материали за литиево-йонни акумулатори, BASF създава и съставни елементи на акумулатори от последващо потомство, като напълно твърди акумулатори. Технологът от химическата лаборатория на BASF Лиза Ричер и химикът доктор. Маниел Мендез (вдясно) разискват идващите стъпки за премерване проводимостта на твърдия електролит. Тази стойност ще се употребява по-късно за пресмятане на характерната проводимост – значим параметър за батерията. Снимка: BASF SE

Технологът от химическата лаборатория на BASF Лиза Ричер и химикът доктор. Маниел Мендез разискват идващите стъпки за премерване проводимостта на твърдия електролит. Тази стойност ще се употребява по-късно за пресмятане на характерната проводимост – значим параметър за батерията.

Руската Норникель е най-големият производител на никел и паладий, измежду десетте най-големи производители на мед с общи доходи 8,26 милиарда $ за 2106 година и чиста печална $2,53 милиарда Най-големите акционери в нея са Владимир Полатин, Олег Дерипаска и Роман Абрамович. Освен във Финландия холдингът има мощности в Ботсвана, Южна Африка и Западна Австралия.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР