Електромобилите навлизат във всички класове, но особено впечатляващи са характеристиките

...
Електромобилите навлизат във всички класове, но особено впечатляващи са характеристиките
Коментари Харесай

Големите електромобили идват с големи батерии и от Ford виждат проблем в това

Електромобилите навлизат във всички класове, само че изключително впечатляващи са характерностите на новите модели в SUV сегмента. Там започваме да виждаме пробег сред зарежданията, който е съпоставим с това, което можем да реализираме на бензин, газ или дизел - освен това, с всички плюсове на EV задвижването... само че и с всички минуси, които с изключение на всичко друго са и огромно увеличени. Констатацията е не на различен, а на изпълнителния шеф на Ford Джим Фарли.

" Не разбирам какво се случва в промишлеността сега. Тези акумулатори са големи! Ако имаш такива акумулатори, няма по какъв начин да правиш пари. Трябва да стартираме да приказваме за размера им, за пробега и за успеваемостта им ", разяснява той по отношение на все по-големите електрически автомобили, които се нуждаят от от ден на ден сила.
 Toyota: Няма по какъв начин всички да карат единствено електрически автомобили
Toyota: Няма по какъв начин всички да карат единствено електрически автомобили

Природните запаси просто не са задоволителни

Контекст : Без да е тъкмо американски феномен, несъмнено може да се каже, че оттатък Океана харесват огромните коли. Пикапи, SUV, високопроходими същински джипове - това са фундаментите на автомобилната промишленост в Съединени американски щати. Това са возила със съществени размери, което ги прави парадоксално подобаващи за електрификация с наличните сега технологии - а при тях правилото е доста просто: искаш километри, даваш място и носиш тегло.

А в Щатите километрите автономност са значими, защото приблизително водачите карат доста повече, в сравнение с да вземем за пример в Европа.
 Продажбите на електрически автомобили в международен мащаб надвишиха 10 милиона през 2022 година
Продажбите на електрически автомобили в международен мащаб надвишиха 10 милиона през 2022 година

МАЕ предвижда, че продажбите в международен мащаб ще доближат съвсем 14 милиона през 2023 година

Детайли : Фарли явно не е удовлетворен от най-големия проблем на електрическите автомобили - цената на техните акумулатори. Обикновено това е или най-скъпият, или един от най-скъпите съставни елементи. Ако искаш да движиш огромна кола доста километри на ток, би трябвало да сложиш огромна батерия. Тя коства пари, които не можеш напълно да прехвърлиш върху потребителя... и килограми, които можеш.
 Снимка 619349
Източник:

Батерията на електрическия Hummer е 212 kWh и сама по себе си тежи повече от Honda Civic, отбелязва The Verge в собствен материал. Това надалеч не е най-големият батерия на пазара - и не приказва по никакъв начин добре от екологична позиция.

Причините са няколко. На първо място, съставените елементи на EV батериите са всичко друго, само че не е " зелени " и при увеличение на размера се усилва съразмерно и рискът за околната среда при добива, производството, употребата и преработването.

Освен това, колите стават все по-тежки - спомнете си правилото от нагоре: километри против място и тегло. А е потвърдено, че колкото по-голяма е масата на едно возило, толкоз повече то замърсява посредством по-голям резултат от триенето на гумите и на спирачките, повдигането на повече прахуляк и така нататък
 Снимка 619348
Източник:

Замърсяването може да ви убие един ден, само че в случай че ви удари автомобил е много евентуално да умрете на същия ден. Особено в случай че става дума за великански тежък пикап. При равна скорост той има доста по-голям т.нар подтик от по-леко транспортно средство (затова нормално при злополуките с присъединяване на камион той е в доста по-добро положение от колата, която се е забила челно в него), а поради габаритите му е и по-вероятно да удари пешеходец или велосипедист непосредствено в горната част на тялото.

Последното няма директна връзка с електрификацията, само че когато отговаряш на терзанията на хората за автономията на електрическите автомобили с все по-големи електрически автомобили, действително допринасяш за това по пътищата да има от ден на ден и повече сходни колоси на 4 колела.

От друга страна : Джим Фарли от Ford сигурно е по-загрижен за облагата на компанията си, в сравнение с за устойчивото развиване и пътната сигурност. Все отново точно неговата компания даде подтик на конкуренцията за максимален пикап с най-голяма батерия със своя F-150 Lightning. Във версията си с нараснала автономност електрическият автомобил носи батерия с тежестта на VW Beetle...

Какво следва : Работата по основаването на по-ефективни и по-безопасни за околната среда акумулатори е в ход. Именно в Съединени американски щати лабораторията към Министерството на енергетиката разгласи през март тази година прогрес в развиването на литиево-въздушните батерии. Те употребяват корав електролит, който дава опция за до 4 пъти по-голяма компактност спрямо Li-Ion решенията и също така не е заплашен от прегряване и пожар.
 Мениджър във Volkswagen: цените на силата ще убият производството на акумулатори в Европа
Мениджър във Volkswagen: цените на силата ще убият производството на акумулатори в Европа

Блокът към този момент не е конкурентоспособен в доста области

До момента проблеми за технологията бяха потребността от кислородни резервоари и късия живот на батериите. Новият първообраз обаче употребява атмосферен въздух за реакцията си и също така в тестова среда е направил 1000 цикъла на зареждане и разреждане без проблеми със стабилността.

Когато тези акумулатори стартират да се употребяват в електрическите автомобили, към този момент ще можете умерено да разчитате на " един контейнер " автономност и при компактните возила. Това надалеч не значи, че американците ще слязат от пикапите си, естествено...
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР