Електромобилите набират все по-голяма популярност по света, а и в

...
Електромобилите набират все по-голяма популярност по света, а и в
Коментари Харесай

До 3 години в България ще има до 15 000 зарядни станции за електромобили

Електромобилите набират все по-голяма известност по света, а и в България. Към края на месец февруари т.г. в " Пътна полиция " са регистрирани 785 автомобила, които се придвижват единствено на ток. Какви обаче са аргументите техният брой към момента да е прекомерно невисок и по какъв начин това може да се промени?

С тези въпроси се обърнахме към Мартин Хаджистойков - създател и основен изпълнителен шеф на eCars, която създава и инсталира зарядни станции, а към този момент предлага и електрически автомобили.

- Г-н Хаджистойков, един от главните проблеми пред навлизането на електрическите автомобили е неналичието на зарядни станции. В началото на 2019 година какво е ситуацията в Европа и в България и по какъв начин се представяме по отношение на останалата част от континента?

- Думата " липса " можехме да я използваме някъде през 2014-2015, даже и 2016 година. Към края на 2017 година в един от водещите пазари, Холандия, има регистрирани обществени и частни общо 107 хиляди. Ясно е, че не можем да приказваме за липса. На равнище Европа станциите към този момент са няколкостотин хиляди - приказвам за по-малките станции. DC станциите (с по-висока мощ - бел. ред.) са до 15-16 % от общия брой в Германия, да вземем за пример.

У нас има сред 150 и 200 обществени станции, което към този момент демонстрира липса. Нямаме данни за частните, защото не се изисква регистрация по регулаторен ред. През последните месеци и седмици обаче другите производители и оператори в България работим доста динамично. И най-вероятно през идващите месеци ще има съществено оживление, което ще се изрази в това, че ще бъдат инсталирани най-малко още няколкостотин станции.

Спрямо броя в Европа е доста по-малко, само че през тази година ще осъществяваме сериозен напредък. През идващите 2-3 години - 2020, 2021 година - ще има доста натоварен растеж и приказваме за сред 5 и 15 000 станции в нашата страна. Говорим още веднъж за по-малките устройства, които се инсталират по-лесно и са по-подходящи за повече места.

Проблемите са няколко: по-бавно нахлуване на технологията, с помощта на това, че квотите за електрически автомобили отиват повече за непознати пазари, по-развити пазари като Холандия и Норвегия. Когато нямаме коли, няма по какъв начин съпътстващата инфраструктура да се развива толкоз бързо.

В последните месеци още веднъж има активизиране и при дилърите, има по-големи квоти и стартират да се виждат бройките. Което значи, че двете неща ще вървят стъпаловидно едно с друго: вносът на повече коли ще донесе по-голям монтаж на станции.

Регулаторно у нас няма тласък за покупка на електрически автомобил, както има в Италия, Германия, Франция, а даже и Румъния, където има дотация от към €10 000. Там даже е по-голям от други страни. Това е една от спънките, тъй като се вижда, че цените са по-високи и един от краткотрайните механизми е посредством дотация цените да се понижат, да се усили покупателната дарба и оттова пазара, оттова зарядните станции и така нататък
 Румъния заплаща на жителите си, с цел да карат нови коли
Румъния заплаща на жителите си, с цел да карат нови коли

Избралите електрически автомобил и хибриди са най-облагодетелствани

- На база какви данни идва прогнозата за това съществено нарастване на броя на станциите?

- На база на активизирането на нашите компании и други компании в сектора в България, защото единствено през последните две-три седмици сме създали 5-6 срещи, от които ще произтекат партньорства; от които сме разбрали каква е интензивността на другите участници на пазара. И към този момент можем да си зададем по-реалистични квоти, които през предходните години не сме могли даже да си ги представим.

- Можем ли да разпознаваем някой бранш като максимален клиент на Вашата компания и какъв е делът на частните лица?

- За момента е толкоз дребен пазарът, че е мъчно към момента да се направи оценка. Ориентировъчно, можем да кажем, че половината са фирмени клиенти, а половината частни лица.

Все още няма огромни корпоративни клиенти, защото огромните компании занапред стартират да се ориентират към това. А и защото няма квоти за електрически автомобили, огромна компания като логистичен център, да вземем за пример, не би могъл да си купи 40 и да подмени автопарка, тъй като няма налични коли. Когато това стане, тези клиенти ще стартират да се появяват и ще забележим дали ще доминират.

- А има ли регулаторни проблеми или други спънки пред монтажа, в това число от електроразпределителните сдружения? Колко време минава от поръчка до монтаж?

- Не бих споделил проблеми, може би думата е тромавост - няма заложени критерии и правила, които да се следват и по които да изтича някаква съкратена процедура. Ако отидете в общината да издадат документ, той може да бъде публикуван за 3 лв. за един месец или за 15 лв. за на следващия ден.

Но при монтажите това го няма. Ако става въпрос за публично място, би трябвало да минеш през цялата процедура, която за множеството хора е безусловно неразбираема и е цялостна каша: транспортен отдел, план, архитект, чертеж, ВиК, пожарна, полиция - всички специалисти, които би трябвало да съгласуват. Като тази процедура отнеме 45 или 60 дни, доста хора споделят " Предпочитам вие да го извършите, аз ще си платя ". Това е пречката: че няма единна процедура, която да се следва, да е относително къса. При ЕРП-тата можем да приказваме не за спънки, а за дълги периоди още веднъж. Ако си купиш електрически автомобил, само че нямаш партида, купуваш си колата и след това чакаш месец и половина, с цел да можеш да я ползваш. Ако го знаеш авансово, си казваш: " Като оправят тази процедура, тогава ще си взема кола ". Но има случаи в частни парцели, в които инсталацията става доста бързо.
 Електромобилите ще костват колкото бензиновите и дизеловите коли напълно скоро
Електромобилите ще костват колкото бензиновите и дизеловите коли напълно скоро

Според Deloitte паритетът ще бъде реалност сред 2021 и 2024 година

- eCars създава в България тези станции. Kолко работни места основава този развой?

- Да, тук е индустриалната станция (бел. ред. - София), нашата разработка са, електрониката също е наша разработка, дизайнът е наш - всичко от нулата за две години с доста усилена работа сме стигнали до този премиум артикул. Разбира се, железни елементи и други съставни елементи употребяваме подизпълнители в страната.

Към момента имаме четирима души. С повишаване на пазара и нуждата ще прибавяме още хора.

- Как се финансира компанията и какви са идващите Ви стъпки? Бихте ли вложили в шерване на електрически автомобили?

- Финансирането на компанията към този момент е независимо - безусловно отникъде не сме получили никаква помощ - нито по европрограми, нито от вложители, нито от банки. Абсолютно независимо сме се развивали. Компанията е основана през 2010 година, записана е през 2016 година, тъй като тогава имаше смисъл и стартира да се появява бизнес реализация. Първите 5-6 години ги прекарахме в вложение на доста пари и работа за разпространение на електрическата подвижност.

За момента не сме се насочили към шерването на електрически автомобили, само че има известна посока с партньорска компания за работа по това направление.

Плановете ни са да продължаваме да вършим още събития и да увеличим производството, като това е от първостепенна значимост. Вече обявихме и импорт и предложение на електрически автомобили.
 Дори и с ток от въглища електрическите автомобили са по-чисти
Дори и с ток от въглища електрическите автомобили са по-чисти

С " изчистването " на производството, те ще замърсят все по-малко

- Освен посочените до момента, има ли други спънки и нужни тласъци за нахлуване на електрическите автомобили у нас?

- На общинско равнище би трябвало да има повече проява на действителна интензивност - да се основат паркоместа, да се облекчат процедурите за създаване. Дори и както е в Съединени американски щати - обособените щати имат обособена дотация за покупка. Но най-много облекчаването на разпоредбите и улеснението на нахлуване, ще способства доста. Самите общини по програмата към Националния поверителен Еко фонд сами закупуват коли, което е добър образец, само че тя би трябвало да се разшири. Говори се за новата стратегия на Министерство на околната среда и водите, само че в частта за електрически автомобили написа " ще опитаме ". Не би трябвало да опитваме, би трябвало да го създадем. Трябва да бъдат контрактувани средства, които да оказват помощ за закупуване на електрически автомобили.

В България още веднъж има взрив на строителството. Вече има задоволително доста съвременни комплекси, които се ръководят от фасилити мениджъри. Едно от най-важните неща и към този момент започнахме да организираме курсове с партньорска организация - фасилити мениджърите да се осведомят за значимостта да построяват инфраструктура за електрически автомобили в обектите, които ръководят.

При градеж е извънредно далновидно и значимо да бъде заложена инфраструктура - може би не самите зарядни станции, само че най-малко инфраструктурата, с цел да може прибавянето им да е елементарно. Когато постройките се приготвят всеобщо за електрически автомобили, закупуването ще е много по-лесно.

Вече направихме доста срещи със строители, само че се вижда недалновидно отношение към нужната инвестиция. Но тя покачва цената на постройката и на всеки апартамент, само че би трябвало да бъде осъзнато. Разходите не са огромни, в случай че бъдат направени при самото строителство. Но по този начин може да бъде позволен този проблем, тъй като хората се питат като купят електрически автомобил, по какъв начин ще го зареждат.

Вече има разпоредба, че всяка нова социална постройка би трябвало да има избран брой зарядни станции.

В България още веднъж има взрив на строителството. Вече има задоволително доста съвременни комплекси, които се ръководят от фасилити мениджъри. Едно от най-важните неща и към този момент започнахме да организираме курсове с партньорска организация - фасилити мениджърите да се осведомят за значимостта да построяват инфраструктура за електрически автомобили в обектите, които ръководят.

При градеж е извънредно далновидно и значимо да бъде заложена инфраструктура - може би не самите зарядни станции, само че най-малко инфраструктурата, с цел да може прибавянето им да е елементарно. Когато постройките се приготвят всеобщо за електрически автомобили, закупуването ще е много по-лесно.

Вече направихме доста срещи със строители, само че се вижда недалновидно отношение към нужната инвестиция. Но тя покачва цената на постройката и на всеки апартамент, само че би трябвало да бъде осъзнато. Разходите не са огромни, в случай че бъдат направени при самото строителство. Но по този начин може да бъде позволен този проблем, тъй като хората се питат като купят електрически автомобил, по какъв начин ще го зареждат.

Вече има разпоредба, че всяка нова социална постройка би трябвало да има избран брой зарядни станции.
 Новите станции на Tesla дават заряд от 120 км за пет минути
Новите станции на Tesla дават заряд от 120 км за пет минути

Компанията възнамерява да покрие 90% от популацията на Европа със своята мрежа до края на 2019 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР