Електромобилите, били те чисти или хибриди, са сочени от голяма

...
Електромобилите, били те чисти или хибриди, са сочени от голяма
Коментари Харесай

Пазарът на чисти електромобили с 66% ръст спрямо 2017 г.

Електромобилите, били те чисти или хибриди, са посочени от огромна част от анализаторите като бъдещето на автомобилния превоз. Неслучайно даже петролни колоси като Саудитска Арабия към този момент обръщат взор към този промишлен сегмент. Излседване на положението на пазара за 2018 година, направено от профилираната платформа ev-volumes.com, изцяло удостоверява тези упования.

Глобалните продажби на чисти електрически автомобили през първата половина на 2018 година

2018 се обрисува още веднъж като страхотна година за пазара на чисти електрически автомобили – за първите шест месеца са доставени 783 000 единици, което е растеж от 66% по отношение на същия интервал на предходната година. Предварителните резултати за юли пък демонстрират растеж от 53% в съпоставяне със същия месец на 2017 година Към момента, Китай държи 51% от международния размер и доближава пиков дял от 4,8% електрически автомобили на вътрешния си авто пазар, който е и най-големия в света. Електрическите транспортни средства с акумулаторни акумулатори (BEV) съставляват 64% от световния размер, до момента в който plug-in хибридите (PHEV) - 36%. Това обаче е междинната стойност в международен мащаб, която зависи от самостоятелните схеми за подучване, тъй че съотношението сред напълно електрическите транспортни средства и хибридните разновидности варира доста в другите страни. BEV могат да съставляват 88% от общите продажби на електрически автомобили (Холандия) или единствено 12% (Финландия). Средната процентна стойност на BEV от общия брой продадени електрически автомобили в Европа е 51%; в Китай - 73%. В Съединени американски щати равнищата на продажби на BEV са били в порядъка на 53% от общия пазар на електрически автомобили до юни, само че със усилването на продажбите на Model 3 на Tesla не престават да порастват.



Според упованията световните продажби на напълно електрически транспортни средства ще надвишават кота 2 милиона още тази година, като доближи 2,1 милиона единици, което съставлява нарастване от 64% по отношение на 2017 година. Наблюдава се и избрана сезонност на продажбите, като 60-65% от тях се случват през втората половина на годината.

Горепосочената статистика за BEV и PHEV включва категориите леки коли, SUV, MPV и лекотоварни коли. Средно и тежкотоварните коли се чака да прибавят още 280 000 продажби към общия брой през 2018 година, съвсем всички от тях в Китай. Глобалната популация на напълно електрически транспортни средства се чака да доближи почти 5,4 милиона леки автомобила до края на 2018 година, което е с 64% повече спрямо края на 2017 година Средно и тежкотоварните прибавят 800 000 единци към световната статистика.

Най-големият принос за растежа на пазара на напълно електрически коли има Китай, където упованията са продажбите да се усилят с повече от 500 000 единици и да доближат 1,1 милиона през 2018 година Дългоочакваният Model 3 на Tesla ще способства за повишаващия се % с над 130 000 спомагателни единици тази година. Въпреки рестриктивните мерки на продажбите единствено до територията на Съединени американски щати и Канада, Model 3 към този момент е най-продаваният всред всички категории през юни, юли и август, като се чака тази наклонност да се задържи и в границите на идващите няколко месеца.

Сред най-бързо растящите пазари за първите 6 месеца на 2018 година са Китай (+105%), Канада (+168%), Холандия (+126%), Южна Корея (+169%), Испания (+99%), Финландия (+148%), Дания (+691%), Португалия (+119%) и Австралия (+98%). Много страни от Централна Европа също са нараснали продажбите си от три до четири пъти, въпреки и от дребни стартови бази.

Лидер като % продадени напълно електрически транспортни средства е Норвегия, както нормално, където 37% от продадените нови коли тази година са BEV. Исландия е на второ място с 14%, а Швеция трета с 5% за първата половина на годината.

Над 2 милиона доставки и над 5 милиона по пътищата

Растежът през второто тримесечие на фискалната година надвишава упованията на анализаторите, със зашеметяващото 70%-но нарастване на продажбите на напълно електрически коли по отношение на същия интервал на 2017 година През май, делът им на международния пазар на леки транспортни средства надвишава 2%, а през декември се чака той да доближи 3,5%. Към момента, на редица пазари като тези в Норвегия, Швеция и Германия се следи закъснение на доставките. Сроковете там, а и в други елементи на Европа, надвишават 6 месеца. Затова и производителите към този момент оповестиха нарастване на производството за идващите модели.

Именно на тази база анализаторите завишават прогнозите си за световните продажби за тази година до 2,1 милиона. От тях 350-360 хиляди ще бъдат в Съединени американски щати, 420-430 хиляди в Европа, 1 150 000 в Китай и 160 хиляди отвън горепосочените пазари. Статистиката включва единствено леките и лекотоварните коли.



До края на 2018 година, популацията на напълно електрически транспортни средства ще доближи към 5,4 милиона единици, което демонстрира нарастване от 64% спрямо края на 2017 година. И въпреки всичко, въздействието на BEV върху общия брой колите ще бъде мъчно видимо в множеството страни, защото 5,4 милиона чисти електрическия автомобил са едвам 0,4% от общия брой на леките и лекотоварните транспортни средства, който надвишава 1,3 милиарда. Растежът обаче би трябвало да се трансформира в константа и картината да се промени в относително къси периоди.

Китай води по напредък и размер

Китай нормално стартира годината с по-слаби продажби, когато става дума за нови електрически коли, само че през 2018 локалният пазар има мощен старт (+115%), който се задържа и през второто тримесечие (+100%). В средата на юни обаче, държавното управление одобри нови условия за субсидиране - във връзка с обсега (> 150 км) и характерния потенциал на батерията (> 105 Wh/kg) – което изключи от сметката продажбите на някои доста известни по-малки модели. Затова и упованията са растежът на пазара в Китай да се забави през третото и четвъртото тримесечие, до момента в който производителите не решат новите провокации пред отпадналите модели.



В Европа обстановката е друга поради рестриктивните мерки, които постановат някои от огромните пазари на електрически автомобили. Като цяло, растежът за Стария континент е бил 40% през първото тримесечие, 45% през второто и 30% през юли.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР