Електромобилът в наши дни е считан за технология от най-ново

...
Електромобилът в наши дни е считан за технология от най-ново
Коментари Харесай

Зелена светлина“: Електромобилите - минало несвършено

Електромобилът в наши дни е считан за технология от най-ново потомство. Такава, която даже пътува из Космоса, след авангардното решение на Илън Мъск да я изпрати там. Човечеството има способността да приема с необятно отворени прегръдки сензациите на деня. Паметта му, обаче, е много по-слаба за интервалите, когато същите сензации към този момент са се случвали.

Ето какво е ставало преди 118 години. 38 % от всички коли, които тогава са се движили по пътищата, са били електрически автомобили. Първата кола на една от най-прочутите марки спортни коли е била електрическа. Има и още сензационни детайлности за свръхновата технология в минало време.

През 1912-та 39 хиляди електрически автомобили са кръстосвали пътищата. Е, не у нас, а по света. Електрическите коли са били желани, тъй като не се палели мъчно, не издавали мощен звук, не изхвърляли миризлив пушек и ускорявали бързо.

Рекордът от 1898-ма е над 80 километра в час, а някои модели можели да изминават повече от 100 благи с едно зареждане. Междуградските пътища не били изключително развити, тъй че електрическите автомобили били идеално средство за напредване в градска среда.

Звучи познато и много свременно. През 1914-та Хенри Форд и Томас Едисон съчетали ползите и достиженията. В резултат било оповестено желание за всеобщо произвеждане на удобен и на ниска цена електрически автомобил. Тук историята мълчи гузно. Не е известно какво тъкмо е предиздвикало Хенри Форд да се откаже от проектите си и да заложи на петролния модел.

Кой знае, обаче, какво щеше да се случи, в случай че електрическият беше надвил още тогава. Какъв ли въздух щяхме да дишаме? Как ли щеше да наподобява пътната инфраструктура? И по какъв начин щяха да наподобяват всички коли?Вероятно като тази, която към този момент лети в Космоса, в гонене на най-смелите електромобилни фантазии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР