Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ постави днес официално начало на строителството

...
Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ постави днес официално начало на строителството
Коментари Харесай

ЕСО постави официално начало на строителството на електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас


Електроенергийният систематичен оператор /ЕСО/ сложи през днешния ден публично начало на строителството на електропровод 400 kV сред Марица Изток и Бургас. Със старта на строителството на вътрешен електропровод 400 kV сред Марица Изток и Бургас Електроенергийният систематичен оператор уверено продължава реализацията на петте плана от общ европейски интерес, които сдружението реализира в границите на Регламент 347/2013 за развиване на трансевропейската енергийна инфраструктура.

Електропроводът е с дължина 150 километра и свързва подстанция Марица Изток с подстанция Бургас. Тойечаст от вътрешната 400-киловолтова преносна електрическа мрежа на България.

Въздушната линия е част от Група планове „ България – Гърция “, които са от общ интерес, според Регламент 347/2013. Проектът е от основно значение за реализацията на предпочитания електроенергиен кулоар “Север – Юг” и за създаване на трансевропейската енергийна инфраструктура.

Електропроводът е от общосистемно значение за Република България и покачва сигурността на работа на преносната система.

За реализиране на вложенията е привлечено финансиране от европейския „ Механизъм за свързване на Европа “ в размер на 60 млн. лв. за създаване на новия вътрешен електропровод 400 kV сред п/ст Марица Изток и п/ст Бургас.

Трасето на новата ВЛ 400 kV минава през територията на осем общини Гълъбово, Тополовград, Тунджа, Елхово, Стралджа, Карнобат, Камено и Бургас.

На церемонията за формалния старт на строителството на новия вътрешен електропровод 400 kV сред Марица Изток и Бургас присъствахапредставители на Изпълнителната организация „ Иновации и мрежи “ към Европейската комисия, народни представители от района, членове на Комисията за енергийно и водно контролиране, управлението на ЕСО, регионалният шеф на Ямбол Димитър Иванов и представители на локалната власт.

Преди формалния старт на построяването на електропровода представителите на Европейската комисия посетиха подстанция „ Бургас “, с цел да се срещнат с напредъка на строителството на оборудванията за присъединение на вътрешен електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас. Неговото начало беше сложено през месец ноември 2018 година в наличието на представителите от Изпълнителната организация „ Иновации и мрежи “ към Европейската комисия и Министерството на енергетиката.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР