Електроенергийният системен оператор дава старт на строителството на вътрешен електропровод

...
Електроенергийният системен оператор дава старт на строителството на вътрешен електропровод
Коментари Харесай

ЕСО дава старт на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Добруджа и Бургас


Електроенергийният систематичен оператор дава старт на строителството на вътрешен електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас.

Електропроводът е с дължина 86 километра и свързва подстанция Варна с подстанция Бургас. Той е част от група планове от общ интерес „ Увеличаване на преносната дарба сред България и Румъния”, нужна за реализацията на предпочитания европейски кулоар Север – Юг.

Групата от планове се реализира взаимно от българския и румънския систематичен оператор и включва с изключение на новия електропровод високо напрежение на българска територия и три вътрешни линии на румънска територия. Проектите са от голяма важност за сигурността на доставките в района и способстват за гъвкавостта на системата, преноса на електрическа енергия от възобновими източници, оперативната съгласуемост и сигурната работа на електроенергийната система.

С построяването на новия електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас се подсигурява сигурността на междусистемните обмени на електрическа енергия сред България и Румъния. За реализиране на вложенията е привлечено финансиране от европейския „ Механизъм за свързване на Европа “ в размер на 30 млн. евро за създаване на новия вътрешен електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас.
Вътрешният електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас е един от петте плана от общ европейски интерес, които Електроенергийният систематичен оператор реализира в границите на Регламент 347/2013 за развиване на трансевропейската енергийна инфраструктура.

Другите четири плана са междусистемният електропровод сред Република България и Република Гърция от п/ст „ Марица Изток “ до п/ст „ Неа Санта “ и вътрешните електропроводи 400 kV сред п/ст „ Марица изток и п/ст „ Пловдив “, сред п/ст „ Марица изток “ и „ ОРУ на Топлоелектрическа централа Марица изток 3 “ и сред п/ст „ Марица изток “ и п/ст „ Бургас “. Представителите на Изпълнителната организация „ Иновации и мрежи “ към Европейската комисия се срещнаха с напредъка по осъществяване на плановете и посетиха подстанция „ Марица изток “, където направиха оглед на място по отношение на идната реализацията на плана за създаване на вътрешен електропровод 400 kV сред Марица изток и Бургас. Със старта на строителството на вътрешен електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас Електроенергийният систематичен оператор навлиза в основна фаза по реализацията на петте плана от общ европейски интерес, които сдружението реализира в границите на Регламент 347/2013 за развиване на трансевропейската енергийна инфраструктура.

На публична гала в наличието на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, управлението на ЕСО, регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков и представители на локалната власт ще бъде даден старт на строителството на оборудванията за присъединение на новия вътрешен електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас в подстанция „ Бургас “. На събитието ще участват Она Костинете-Гринкевичиене и Самуел Бен Зузан - представители на Изпълнителната организация „ Иновации и мрежи “ към Европейската комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР