Електроенергийният и газовият пазар в България тази година ще преминат

...
Електроенергийният и газовият пазар в България тази година ще преминат
Коментари Харесай

Енергийният сектор в България – промяна след промяна


Електроенергийният и газовият пазар в България тази година ще преминат към основни промени. В началото на есента се чака да бъдат признати поправките в Закона за енергетиката, които плануват основаване на платформа за търговия с природен газ. В електроенергийния бранш също се готвят промени, които да подтикват по-бързата либерализация на пазара.

Промените се застъпват една с друга, само че специалистите настояват, че те са предстоящи и нужни, защото спрямо другите пазари в Европа страната ни изостава. В същото време порастват и рисковете от комплициране. Законът за енергетиката е променян до момента най-малко 40 пъти.

Електроенергиен пазар

Само след броени дни в България стартира новият ценови и регулаторен интервал, който се отличава значително от предходните. Регулаторният интервал резервира комфорта за битовите консуматори, защото не се чакат основни разтърсвания с цените на електрическата енергия за тях. Но веече за всички е ясно, че няма по какъв начин да се мине без покачване на ценовите равнища - това е наклонност освен у нас, само че и в международен мащаб.

Затова пък се трансформира комфортът на Обществения снабдител в лицето на Националната електрическа компания (НЕК), а оттова на крайните доставчици и на разпределителните компании.

Тази смяна се усеща изключително мощно заради поемането на тежестта от върналите се на контролирания пазар над 15 хиляди клиента и излизането на свободния пазар на производителите на електрическа енергия от възобновими енергийни източници и високоефективно комбинирано произвеждане от 1 до 4 МВт. Най-сериозно това ще се усети през преходния интервал от 1 юли до 1 октомври, през който НЕК ще продължи да изкупува електрическата енергия от дребните ВЕИ-производители и от комбинирано произвеждане. Пред много проблеми остават изправени и електроразпределителните сдружения.

Тъкмо сега, в който моделът ще се откри на пазара и ще пристигна време за нови промени. Паралелно, дребните компании, които в този момент употребяват електрическа енергия на ниско напрежение, ще би трябвало да стартират да се приготвят за излизане на свободния пазар. Поредните промени в Закона за енергетиката към този момент се приготвят и предварителната поръчка е те да бъдат импортирани за разискване в Народното събрание преди лятната почивка на депутатите, само че този път да са прецизирани, с цел да не провокират разтърсвания. На процедура с тази стъпка, която по всяка възможност ще стане действителност през идната 2020 година, ще се постави и началото на излизането на всички битови консуматори на свободния електроенергиен пазар. Допуска се, че ще има временен интервал, в който цените на електрическата енергия ще са миксирани сред контролирания и свободния пазар.

Пълното освобождение на пазара или излизането на всички битови консуматори на свободния електроенергиен пазар би трябвало да приключи до края на 2021 година Поне подобен е предварителния ангажимент на страната ни.

Остава обаче въпросът с демонополизацията в електроенергийния бранш, където преобладаващата роля е на електроцентралите към БЕХ. Стъпката с излизането на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ на борсата е налице. Остава да разберем какво ще следва оттук насетне.

Газов пазар

При газовия пазар обстановката е по-различна. На пръв взор и тук има оператор и публичен снабдител, само че пазарът у нас си има особености, за които има значение и слабото ползване на природен газ. При газовия пазар значителният миг е, че либерализацията стартира от демонополизиране на публичния снабдител в лицето на „ Булгаргаз “, регистрират специалистите. Диверсификацията на доставките от своя страна дава опция за редом напредване на няколко процеса – демонополизация и либерализиране на вътрешния газов пазар и основаване на ликвиден борсов пазар на природен газ дружно с образуване на районен пазар.

Проектите, свързани с построяването на инфраструктура, към този момент са в напреднал етап и е налице нуждата при стартът им пазарът да може незабавно да поеме новите количества синьо гориво. Както е известно, упованието е в края на 2020 година да стартира превозването на азербайджански газ по „ Южен газов кулоар “ и надлежно поемането му от интерконектора с Гърция. Както наподобява, газовата връзка с Румъния няма да се задейства в двете направления, макар обещанията на 1 юли, заради усложнения с построяването на компресорна станция на румънска територия. Въпреки усложненията по Закон за обществените поръчки няма отвод от създаване на разширението на газопреносната мрежа до Сърбия.

Едновременно с това в енергийния закон би трябвало да бъдат имплементирани измененията в Газовата инструкция, призната преди няколко месеца от Европарламента.

Защитата на уязвимите консуматори

В България продължава да се умува по тематиката енергийна беднотия и към момента се търси формулировка. Въпреки това от 2016 година енергийният регулатор и министерство на енергетиката създадоха модел за отбрана на енергийно уязвимите консуматори. Заедно с напредването на процеса на либерализация ще би трябвало да се подхващат ограничения в тази посока.Това посъветва и шефът на Генерална дирекция „ Енергетика “ към Европейска комисия Клаус-Дитер Борхард. Тоест идва времето, в което в схемата ще би трябвало да се включи по-активно общественото министерство, само че и регулаторът.

Предвид значителната разлика сред газовия и електроенергийния бранш в България, механизмите за отбрана на консуматорите на електрическа енергия и природен газ би трябвало също да са разнообразни, само че и да са задоволително гъвкави, предвиждащи развиването на пазара най-малко с няколко години напред. Вече е явен най-важният принцип - отбраната, подпомагането не би трябвало да минават през цената на силата. Това значи създаване на нов, много по-широк инструментариум. В него би трябвало да се регистрира политиката на приходите от една страна и от друга - направената поръчка от страната ни за приемането на еврото.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР