Електроенергията за свободния пазар в България вчера беше с най-високата

...
Електроенергията за свободния пазар в България вчера беше с най-високата
Коментари Харесай

България отново с най-скъп ток в Европа

Електроенергията за свободния пазар в България през вчерашния ден беше с най-високата цена в цяла Европа. Постигнатата стойност на пазара " Ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса бе 56.68 евро/Мвтч и надвишаваше даже тази в Гърция и Италия, където към цената на тока се прибавят и спомагателни такси - за достъп и транспорт по мрежата, обвързване към обществото.

Едно от обясненията за това би могло да бъде плановият годишен ремонт на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". Той обаче стартира още на 20 септември и през първите 20 дни - до 10 октомври, не оказва въздействие върху борсовата търговия. За съответния интервал цената на тока е 56.7 евро/МВтч, до момента в който в Сърбия и Румъния е била на 60 евро. След 10 октомври обаче настава поврат и цената в България внезапно изпревара тази в прилежащите страни, макар че метеорологичните условия са удобни - потреблението е относително ниско, а производството от ВЕИ - високо.

Точно по тази причина още веднъж пораждат подозрения за съзнателно лимитирано предложение от държавните производители. От уеб страницата на Българската самостоятелна енергийна борса се вижда, че дневното предложение на електрическа енергия е с към 1000 МВтч по-малко след 10 октомври. В случая Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " работи с към 40-45% от потенциала си, като в заявката си към КЕВР за този регулаторен интервал е показала, че й е нужна цена за силата от 103.7 лева./МВтч, тъй че да не продава на загуба, а през последните две седмици борсовите покупко-продажби се подписват на над 110 лева./МВтч.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР