Електроенергията за домакинствата е осигурена, тя е от АЕЦ Козлодуй,

...
Електроенергията за домакинствата е осигурена, тя е от АЕЦ Козлодуй,
Коментари Харесай

Поскъпването на тока с 3.6% от 1 юли било възможният минимум

Електроенергията за семействата е обезпечена, тя е от АЕЦ " Козлодуй ", от двете американски централи и от вецовете на НЕК. Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов след откритото съвещание за цената на тока от 1 юли. Той съобщи, че едната американска централа - " КонтурГлобал Марица-изток 3 " ще взе участие на контролирания пазар до 22 февруари 2024 година, когато изтича 15-годишният контракт за изкупуване на електрическата енергия й от НЕК.  

Предложенията за цени на тока от 1 юли на специалистите на КЕВР е приблизително нарастване на цената от 3,63%. За клиентите на " Електрохолд Продажби " то е 3,44 на 100, за битовите консуматори на " ЕВН България Електроснабдяване " - 3,41%, а за тези на " Енерго-Про Продажби " -  с 4,24 на 100.

Не можело да се мине без смяна на цените на тока, защото разноските на електроразпределителните сдружения за развиване и поддържане на мрежите са се нараснали.  

" Всички знаят, че цените на металите и другите материали, употребявани от мрежите, нарастнаха прекомерно доста. Ние сме достигнали до минимума в това повишение ", съобщи Иванов.

По време на откритото съвещание през днешния ден от НЕК обявиха, че отпадат, с приключването на контракта с " КонтурГлобал ", 1500 мегавата  мощ, която се задейства в пиковите часове. Предвижда се да бъде заместена от ПАВЕЦ и компанията желаеха нарастване на количествата за контролирания пазар. 

От няколко ценови интервала обратно са подценени количествата електрическа енергия за крайните доставчици - " Електрохолд ", ЕВН и " Енерго-Про ", считат от НЕК. Имало дефицит на 400 000 мвтч, който в последните месеци се отразява тежко на компанията, защото тя би трябвало да обезпечава тези количества, които са над плануваните от КЕВР, а фонд " Сигурност на електроенергийната система " щял да откаже заплащането на обезщетения.  

От КЕВР обаче отвърнаха, че не е подценено потреблението на семействата. Пламен Младеновски, началник на дирекция дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " в комисията, съобщи, че крайните доставчици купуват големи остатъци и настоя  да не се помпи контролирания пазар и да се провокира дефицит.  Отворен за това е Законът за енергетиката, който би трябвало да планува, че крайните доставчици би трябвало да купуват ток единствено за битовите клиенти, счита специалистът. Даде образец, че за месец май това са 70 000 мегаватчаса и прикани количества, които не са за семействата да се купуват от свободния пазар.

От " ЕРМ Запад ", сдружение на " Електрохолд ", поздравиха КЕВР, че е планувал нарастване на цената за достъп до мрежите и нарекоха това позитивна наклонност, защото дава отговор на нуждата от възобновяване на мрежите.  А значително значение в тази услуга има резервираната от клиентите мощ.

Възраженията им бяха за прогнозната пазарна цена, която, съгласно тях била 299 лева за мвтч и прецизираха, че покупките на електрическа енергия за покриване на софтуерните загуби е в пикови часове. 

От КЕВР не се съгласиха и отрязаха, че прогнозната цена на това сдружение е 256,37 лева Прогнозите са правени на база на фючърсите на румънската и унгарската борса. А съгласно Пламен Младеновски, началник на дирекцията за електроенергетика и топлоенергетика,  за мотив се употребяват котировки и от ноември предходната година. 

" ЕРП Юг ", разпределителното сдружение на ЕВН, още веднъж настояха да бъде въведена цена за достъп. Това се отнася за неползваните парцели. Председателят на КЕВР Иван Иванов разясни, че в обществото тя има друга цена (цена електромер - б.р.) и  посочи, че това може да стане след смяна в енергийния закон.  

От електроснабдителното сдружение на ЕВН, както и от другите компании, настояха разноските за енергийна успеваемост при крайните клиенти да бъдат калкулирани в цената. Докато това не стане, сдруженията не можели за изпълняван вменените им по закон отговорности. 

По време на публичното разискване стана ясно още, че от Унгария у нас влизат мощни потоци евтина сила, която е с по-ниски цени от тази на въглищните ни централи, които са принудени да понижат производството. Това ще се отрази и на отчисленията им за фонд " Сигурност на елекроенергийната система ", който праща награди и обезщетения за веитата, за тока на топлофикациите и за американските централи.  От КЕВР предложиха вецовете, когато продават на свободния пазар електрическата енергия си, да вършат отчисления от 5% върху продажбите за фонда. 

Общественото разискване на цените на тока ще бъде на 6 юни, а окончателното изговаряне на КЕВР - на 30 юни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР