Електроенергията, генерирана от вятър, е достигнала почти половината от потреблението

...
Електроенергията, генерирана от вятър, е достигнала почти половината от потреблението
Коментари Харесай

В Дания рекордни 47% дял на вятъра в електроенергията през 2019-а

Електроенергията, генерирана от вятър, е достигнала съвсем половината от потреблението на електрическа енергия в Дания през предходната година, което е нов връх, подсилен от внезапните понижения на разноските и усъвършенстваните технологии, задвижвани от вятъра, оповестява " Ройтерс ".

Енергията от вятър съставлява 47% от употребяваната електрическа енергия в Дания през 2019 година, посочи енергийният оператор на страната Energinet, базирайки се на предварителни данни, което е нарастване по отношение на 41% през 2018 година и усъвършенства предходния връх от 43% през 2017 година

Европейските страни са международни водачи в потреблението на вятърна сила, само че Дания е надалеч напред пред най-близкия си съперник Ирландия, в която през 2018 година делът на вятърната сила в общото енергопотребление е 28 %, както демонстрират данните на индустриалната група WindEurope.

В целия Европейски съюз делът напразно в общото ползване на електрическа енергия е 14% през предходната година.

По-високият дял на вятърната сила в Дания през предходната година се дължи частично на това, че Vattenfall започва интервенции в намиращата се наоколо до брега вятърна централа Horns Rev 3 в Северно море през август.

Делът на електрическата енергия от вятърни турбини в морето се е нараснал до 18% през предходната година от 14% през 2018 година, уточни Energinet. През предходната година делът на електрическата енергия от вятърни турбини, намиращи се на сушата, е бил 29 %.

Международната организация по енергетика (IEA) съобщи през октомври, че въпреки силата, генерирана от вятърни турбини в морето, да съставлява единствено 0,3% от днешното международно произвеждане на електрическа енергия, потенциалът ще се усили 15 пъти през идващите две десетилетия.

Дания има за цел да понижи излъчванията на парникови газове с 70% до 2030 година, като нов закон за климата, признат в края на предходната година, цели увеличение на каузи на електрическата енергия, получена от възобновима сила, до 100 %.

Дания, дом на ветрогенераторния колос Vestas и най-големия в света разработчик на офшорни ветрени технологии Orsted, има удобни условия за вятърна сила и стартира да влага съществено в нея през 1970-те години. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР