Електрифицирано шосе в Швеция, по което електрически камион, превозвайки товари

...
Електрифицирано шосе в Швеция, по което електрически камион, превозвайки товари
Коментари Харесай

Електрифицирани пътища може да поевтинят електромобилите

Електрифицирано шосе в Швеция, по което електрически камион, превозвайки товари от стокхолмското летище " Арланда ", зарежда батериите си, може да докара освен до понижаване на въглеродните излъчвания в региона, само че и да понижи доста цената на електрическите автомобили.

Това е първото сходно шосе в света, осъществено по плана eRoadArlanda, финансиран от шведската страна с близо 50 млн. шведски крони (5.82 млн. долара) и изпълняван от фирмите " Ватенфал " (Vattenfall) и " Елуейз " (Elways).

Миналата есен те са инсталирали електрифицирана релса в асфалта на 2-километров сектор от стокхолмското летище " Арланда " до логистичния хъб на компанията " ПостНорд " (PostNord) в Розенберг. По този път в този момент се движи модифициран електрически камион за транспорт на пощенски колета, който има преносима част, разпознаваща електрифицираната мрежа и свързваща се с нея автоматизирано, при което стартира зареждането на батерията на автомобила.



Системата пресмята и потреблението на сила от транспортното средство, което разрешава разноските за електричество да се калкулират за транспортно средство или консуматор, отбелязва в своя публикация Ройтерс.

Зареждането при шофиране значи, че електрическите автомобили няма да се нуждаят повече от огромни акумулатори (представляващи половината от цената им), с цел да могат да изминат задоволително разстояние, разяснява пред организацията изпълнителният шеф на " Елуейз " Гунар Асплунд

" Технологията предлага безграничен обсег. Безпокойството за обсега отпада “, сподели той. " Електрифицираните пътища ще разрешат по-малки акумулатори, което може да направи електрическите автомобили по-евтини от тези, които се зареждат с изкопаеми горива “, сподели той. Асплунд уточни още, че шведската страна, която финансира плана, е удовлетворена от резултатите досега.

" Такива пътища ще разрешат на електрическите автомобили да се движат на далечни дистанции без огромни, скъпи и тежки акумулатори “, сподели Маркус Фишер, представител на " Ватенфал ", която зарежда с ток релсата. Той изясни още, че инсталирането на преносимата част в нови коли ще е по-евтино от монтирането й в в този момент съществуващите модели.

От " Ватенфал " пресмятат, че електрифицираните пътища може да понижат въглеродните излъчвания от камионите, които съставляват към 25% от общите излъчвания от пътния трафик.

" Инвестиционните разноски за километър се правят оценка на по-малки от тези при потреблението на електрически далекопроводи”, показва още енергийната компания.

Тестването на eRoadArlanda стартира през април и ще продължи най-малко 12 месеца, с цел да бъде употребен електрическият камион при разнообразни климатични условия, добавя Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР