Електрическият хечбек Honda e е първият модел на марката, основан на

...
Електрическият хечбек Honda e е първият
модел на марката, основан на
Коментари Харесай

Електрокарите на Honda – “e” и бъдещо спортно купе

Електрическият хечбек Honda e е първият модел на марката, учреден на новата специално създадена електрическа платформа с напълно без значение окачване. По-голямата част от детайлите на окачването са направени от кован алуминий. Електрокарът има единствено един електромотор с мощ към 150 к.с. Както споделят от японската компания, максималният въртящ миг надвишава 300 Нм.

По предварителна информация ускоряването от място до 100 км/ч е в рамките на осемте секунди. Заявеният капацитет на блока акумулаторни батерии е 35.5 кВтч, а пробегът с едно зареждане надхвърля 200 км. Времето за презареждане на акумулаторния блок до 80% от капацитета му от скоростна зарядна станция е 30 минути.

Електромоторът е инсталиран на задния мост, а литиево-йонният батерия, който е с течно охаждане, е подложен под пода на салона в центъра. Така определената от инженерите на Honda компановка осигурява нисък център на тежеста на автомобила и идеално 50:50 систематизиране на масата по осите на колата за оптимална управляемост и резистентност. Зарядният порт е подложен в предната част на колата, инверторите и цялата управляваща електроника е под предния похлупак.

Благодарение на компактните си габарити, късите предно и задно надвисване, радиусът на цялостен завой на Honda e е едвам 4.3 метра, което разрешава на хечбека много успешно да маневрира в напрегнатото градско придвижване и тесни улици. В стандартната комплектация на електрокара влизат камери за гледане назад, чието изображение се трансферира на монитори, сложени в двата края на предния панел в интериора.

Серийното произвеждане на Honda би трябвало да стартира в края на тази година. Компанията отвори приемането на поръчки за електрическия автомобил си през месец май, засега за купувачи от Англия, Германия, Франция и Норвегия.

Наскоро Honda патентова и електрическо спортно купе. Патентното му изображение беше намерено от сътрудници от AutoWeek в Японското патентно ведомство. Там обаче няма изложение на автомобила, само че че става дума точно за състезателен електрически автомобил се разбира от това че отсъстват традиционната радиаторна решетка отпред и изходите на ауспусите откъм гърба. Освен това на патентната рисунката на автомобила отсъстват още обичайните дръжки на вратите и страничните огледала.

Дизайнът на новия състезателен електрокар напомня този на двувратия електрически концепт Sports EV показан през 2017-а година по време на интернационалния токийски автосалон. Колата на рисунката има и различия от Sports EV Concept в пропорциите на купето - при концепта има късо задно надвисване и дълъг челен похлупак, а при спортното купе очертанията са като при автомобил със приблизително разполагане на двигателя. При това оформлението на предната му част с присъщата кръгла оптика е сходно на това при хечбека Honda e.

Може да се допусна, че новият патент защитава електрически спортен автомобил, който е идващ стадий в развитието на Sports EV Concept, избран от компанията като модел “съчетаващ в компактно купе качествата на електрокар и изкуствен интелект, за да радва лидера и да му подари възприятие за единство с автомобила ”.

Интересна специфичност на концепта беше персоналният електронен асистент Automated Network Assistant, кадърен да “хваща ” емоциите на лидера и според от обстановката да променя настройките на автомобила, както и да дава препоръки по оптимизация на енергопотреблението му.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР