Електрическите тротинетки ще се третират като велосипеди - това е

...
Електрическите тротинетки ще се третират като велосипеди - това е
Коментари Харесай

Правилата за е-тротинетките ще са като за велосипедите

Електрическите тротинетки ще се третират като колела - това е едно от предложенията за контролиране на новите транспортните средства, заяви в изявление за Би Ти Ви ръководителят на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова.

" Не желаеме да ограничим това екологично транспортно средство – то облекчава трафика и разрешава самостоятелно напредване. Тротинетките ще могат да употребяват велоинфраструктура или зони с успокоено придвижване ", сподели тя.

По думите й по улиците електрическите тротинетки ще могат да се движат в най-дясната част на платното, само че единствено по такива, където ограничаването за придвижване е до 50 км/ч.

Санкциите се плануват да са същите като при велосипедистите. Въвежда се и възрастово ограничаване – 16 година, а 14 и 15-годишните ще могат да се движат единствено по велоинфрастуктурата.

Хората, които карат тротинетките през нощта, наложително ще би трябвало да носят светлоотразителни детайли в облеклото си.

Максималната позволена скорост с е-тротинетка ще бъде 25 км/ч. " Разчитам, че хората сами ще се грижат за личната си сигурност. С сътрудниците от Министерство на вътрешните работи сме коментирали, че когато се сътвори регулация, ще се откри метод и по какъв начин да се управлява тя ", изясни Крумова.

В началото на месеца министърът на вътрешните работи Младен Маринов разгласи, че работна група в Министерството на вътрешните работи изготвя по-прецизен правилник за това по какъв начин би трябвало да се движат ползвателите на електрически тротинетки.

" Предизвика полемика каската, съгласно нас би трябвало да е наложителна, само че срещаме отпор от ползвателите. Постигнахме единодушие за светлоотразителните детайли в тъмната част на денонощието. Важно тротинетките да имат светлини и начело и откъм гърба ", сподели още Крумова.

Засега тротинетките няма да се записват. Днес предложенията ще бъдат оповестени за публично разискване, разгласи още ръководителят на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР