Електрическите тротинетки разпалват страстите не само в България. В Германия

...
Електрическите тротинетки разпалват страстите не само в България. В Германия
Коментари Харесай

Електрическите тротинетки разпалват страстите не само в България, но и в Германия

Електрическите тротинетки разпалват пристрастеностите освен в България. В Германия те се появиха по улиците на градовете през лятото на тази година. И небрежно се трансфораха във повсеместен дразнител. Особено в столицата Берлин, написа Владимир Есипов в публикация за " Дойче веле " .

В Германия най-лесно можеш да си навлечеш гнева на сътрудниците, в случай че споменеш, че си пристигнал на работа с тротинетка. " Ненавиждам ги ", споделят в един глас трима по едно и също време. А по медиите не минава и ден без заглавия, свързани с модерните возила: " В Потсдам минувачи се сбиха поради тротинетки ", " В Берлин жена падна от тротинетка и се нарани тежко ", " В Ерфурт служители на реда бяха ранени при конфликт с минувачи, защитили пияна лидерка на тротинетка ", " В Бон лекарите се борят за живота на лидер на тротинетка, който с висока скорост се блъснал в такси ".
Всички се оплакват
Електрическите тротинетки се появиха по улиците на немските градове през юни тази година. Очакваше се, че те ще се наложат като екологична опция на колите, само че не щеш ли се трансфораха във повсеместен дразнител. Вече всички се оплакват от тях - и пешеходците, и велосипедистите, и водачите. Защо?

Всички знаем какъв брой значими са разпоредбите и редът за германците. А електрическите тротинетки погазват и едното, и другото. Техните водачи без никакви скрупули на съвестта се движат по тротоарите (което разпоредбите забраняват), а на финала на пътуването си оставят возилата където им падне, създавайки безпорядък по тротоарите. Така симпатичните играчки за възрастни провокират от ден на ден яд.

" В тях няма нищо симпатично ", безапелационен е Роланд Щимпел от Германския съюз на пешеходците. " Стоят посред пътя, хората се спъват в тях. Разхвърляни са на всички места - пред входовете на къщите и на метрото, струпани са напряко на камари. И всичко това не е благосъстоятелност на съответни хора, а имущество на компании, които печелят от това, че не заплащат за потреблението на публичните места като паркинги ", споделя Щимпел.

Това лято в Берлин се състоя първият митинг срещу тротинетките. А от този момент до момента по думите на Щимпел възмущението на обществеността единствено се е нараснало. Причината - по берлинските тротоари остава все по-малко място за пешеходците.

Щимпел е на мнение, че Бремен е единственият немски град, постъпил вярно с тротинетките.

Тамошната администрация е въвела такива правила за лицензирането, че бизнесът с тротинетките е изгубил всевъзможен смисъл. " Ние, пешеходците, не сме срещу електрическите тротинетки като заместители на огромните миризливи машини по улиците. Но сме срещу това да ни крадат пространството ", изяснява Щимпел.
15 хиляди тротинетки единствено в Берлин
Общият брой на тротинетките в немската столица е към 15 хиляди, а един от водачите на пазара в тази сфера е берлинската компания " Tier ". Според нейния представител Бодо декор Браунмюл казусът не е в тротинетките, а в тесните велоалеи.

В Копенхаген да вземем за пример, където има добре развита инфраструктура, жителите нямат никакъв спор с тротинетките.

За разлика от Берлин, където полицията е затрупана с тъжби, свързани с новото транспортно средство. За да успокоят най-малко ненапълно пристрастеностите, служителите на реда раздават брошури на пет езика, които съдържат инструкции за използването на тротинетки.

" Мога да схвана възмущението на обществеността. Тротинетките ги има едвам от няколко месеца, до момента в който с велосипедите от дълго време сме привикнали. И въпреки случаите с колела да са доста повече от тези с тротинетки, публичното внимание е приковано точно към това ново транспортно средство ", показва Райнер Печ от берлинската полиция. Според него след година-две хората ще свикнат с тротинетките. И тогава пристрастеностите ще се успокоят.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР