Електрическите тротинетки да не може да се движат по тротоарите.

...
Електрическите тротинетки да не може да се движат по тротоарите.
Коментари Харесай

Ето какви ограничения се готвят за електрическите тротинетки

Електрическите тротинетки да не може да се движат по тротоарите. Това е една от главните промени, които се оферират с изменение на Закона за изменение на автомобилните транспорти. Промените обаче минават през преходни и заключителни разпореждания, като в действителност влизат в други закони – да вземем за пример Закона за придвижването по пътищата.
Според Института за пътна сигурност, както и съгласно представител на компании за споделено пътешестване, които разясниха пред Българска национална телевизия, най-големият проблем в проектозакона е наложителното слагане на каски. Който си има лична тротинетка, да си носи каска, само че не и при споделено пътешестване, е мнението от ИПБ, а от сектора с тротинетките се притесняват, че компании за споделено пътешестване с такива транспортни средства ще банкрутират, защото няма по какъв начин да обезпечат каски. Отделно като проблем беше забелязано ограничаването електрически тротинетки да се движат в бус ленти, тъй като няма доста велоалеи. А условието да има наложително механични звънци и нищо друго към този момент е изпълнено, настояват от сектора с предложение на електрическите тротинетки.
Предложенията за законови промени всъщност
Извън условието да има звънци и спирачки, електрическите тротинетки ще би трябвало да имат още фарове и стопове. Фаровете ще би трябвало да светят в бяла или жълта светлина, а стоповете – в алена. А каращите електрически тротинетки по мрачно ще би трябвало да носят светлоотразително облекло.
Електрическите тротинетки би трябвало да се движат по велоалеите, а в случай че няма такива - допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване. Не може такива тротинетки да се движат по автомагистрали (пътища клас I), както и по улици II клас без построена велосипедна инфраструктура. Тук влиза и възбраната да се кара в бус ленти.
Освен това, електрическите тротинетки не би трябвало да развиват скорост над 25 км/ч., както и да се вози повече от 1 човек т.е. отвън ръководещия да има още хора на тротинетката. Тротинетката не може да се употребява и като теглич или като панер за мотор. Забранено е и да се употребява мобилен телефон, до момента в който караш електрическа тротинетка.
И още – електрически тротинетки не може да се карат от хора на възраст, по-ниска от 14 години, като сред 14 и 16-годишна възраст можеш да караш единствено по велоалеи!
Изрично е конкретизирано, че всяка община може с наредби да ограничи скоростта за електрическите тротинетки, както и реда и изискванията за споделеното им прилагане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР