Електрическите тротинетки да не могат да се карат с повече

...
Електрическите тротинетки да не могат да се карат с повече
Коментари Харесай

Без електрически тротинетки по тротоарите, определят максималната скорост за придвижване с тях

Електрическите тротинетки да не могат да се карат с повече от 25 км в час. Това плануват промени в Закона за придвижване по пътищата. Те се вършат през промени в Закона за автомобилните транспорти и са оповестени за публично разискване.


Електрическите тротинетки ще бъдат неразрешени за каране по улици, на които е позволена скорост над 50 км в час.
Не могат да бъдат ръководени и по градски автомагистрали с прекратено придвижване, в случай че няма велосипедна инфраструктура, както и в зони, обозначени със знак за възбрана на колела.

Не им се разрешава придвижване и в бус лентите.

Не могат да бъдат карани и в зони единствено за пешеходци. Това на процедура значи, че в случай че измененията бъдат признати, карането по тротоарите ще бъде неразрешено.

Електрическите тротинетки могат да бъдат ръководени от младежи, навършили 16-години, само че единствено по улици от II до IV клас, на които позволената скорост е до 50 км в час.

Децата до 14-годишна възраст обаче ще имат право да ги употребяват единствено по велосипедни алеи.


Според предлаганите промени всяка община може да дефинира по-ниски скорости и други ограничавания, както и реда за споделено прилагане и зони за паркиране на тротинетките.
Всеки, който ръководи тротинетка, би трябвало да се движи по велоалеи или най-близо до дясната граница на платното.

Задължително се изисква каска. В тъмните часове би трябвало да е със светлоотразителни детайли по облеклото, а тротинетката да е с включени светлини.

Забранено е да се движи паралелно с други тротинетки или двуколесни транспортни средства, да се ръководи без да държи кормилото, да транспортира, тласка и тегли предмети, които пречат на другите. Водачите не могат да употребяват мобилен телефон в придвижване.

Тези незабавни промени за тротинетките ще работят, до момента в който Европейска комисия сътвори общоевропейски правила.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР