Електрическите превозни средства не са краят на глобалния растеж на

...
Електрическите превозни средства не са краят на глобалния растеж на
Коментари Харесай

МАЕ: Електромобилите не са краят на петролната ера

Електрическите транспортни средства не са краят на световния напредък на търсенето на нефт, нито пък са главно решение за понижаване на въглеродните излъчвания, съобщи Фатих Бирол, изпълнителен шеф на Международната организация по енергетика по време на панела „ Стратегически енергийни прогнози “ от Световния стопански конгрес в Давос, представен от Oilprice.

Според Бирол анализаторите би трябвало да погледнат нещата в вероятност и да преценяват дали 5 млн. електрически транспортни средства в световен мащаб могат да противодействат на 1 милиарда мотори с вътрешно горене.

„ Тази година чакаме търсенето на нефт в международен мащаб да нарасне с 1,3 млн. барела на ден “, споделя Бирол, добавяйки: „ Тези 5 млн. електрически автомобили могат да доведат до съкращаването на 50 хиляди барела на ден. 50 хиляди против 1,3 млн... “

Според ръководителя на МАЕ колите не са моторът на растежа в търсенето на нефт.

Основните фактори, които имат отношение по тази тематика са тежкотоварните транспортни средства, нефтохимическата индустрия и самолетите, „ а Азия занапред стартира да лети “, акцентира Бирол.

„ Да се показва, че електрическите автомобили са краят на петрола, несъмнено е подвеждащо “, уточни още той.

По неговите думи този вид транспортни средства не са най-хубавото решение на казуса с климатичните промени, защото по-голямата част от електрическата енергия, употребена за зареждане на колите, се генерира точно от изкопаеми горива.

„ Откъде идва електричеството, с цел да може да кажем, че електрическите автомобили са решение на казуса с изменението на климата? “, пита Бирол.

В своята последна прогноза за световната стопанска система МАЕ съобщи, че прогнозата за електрическите автомобили става все „ по-светла “, само че изисква слагане на амбициозни цели.

Според организацията броят на електрическите транспортни средства по пътя може да доближи 125 млн. броя до 2030 година в случай че се съблюдава новия сюжет на МАЕ, включващ осъществяването на критериите от Парижкото съглашение.

Някои природозащитници упрекват организацията в деформиране на своите констатации и политики, ориентирани към петролната и газовата промишленост.

Според отчета от 2018 година на Oil Change International МАЕ „ възпира държавните управления “ от реализиране на задачите, сложени в Парижкото съглашение през 2015 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР