Електрическите кросоувъри стават все по-популярни, но повечето от тях имат

...
Електрическите кросоувъри стават все по-популярни, но повечето от тях имат
Коментари Харесай

Kомбо от KIA: дебют на EV9 и пикап през шпионката

Електрическите кросоувъри стават все по-популярни, само че множеството от тях имат една обща линия: два реда седалки. Въпреки че има няколко изключения, измежду които Rivian R1S и Tesla Model X, електрическите коли с три реда се оферират рядко и са относително скъпи. Сега се появява КИА, която показа напълно новия EV9.

Обявен за флагманския SUV на марката, EV9 беше показан посредством идея през 2021 година, а серийният модел е много правилен на оригинала. Той се отличава със самоуверен, изтънчен външен тип, който възприема философията на дизайна Opposites United и прилича електрически Telluride.

Предната част е със спортно „ лице на цифров тигър “ с отвесни фарове и преливащи дневни светлини. Към тях се причисляват скулптуриран похлупак, подправена плъзгаща плоча и необятен низък въздухозаборник.

Профилът на EV9 евентуално е най-хубавият му ъгъл, защото има привлекателна композиция от меки извивки и остри линии.  Остроумните калници и арките на колелата незабавно притеглят вниманието, само че по-късно се виждат и по-малки елементи като скритите дръжки на вратите, затъмнените колони и „ плаващия “ покрив.

Към тях се причисляват четириспицови джанти, които имат аеродинамичен дизайн, както и двуцветен външен тип. Дизайнерите са придали на кросоувъра и динамична междинна линия, „ belt line “, която се издига след С-колоната и се отличава с разширяваща се хромирана лайстна.

Привличащият вниманието дизайн продължава и откъм гърба с плавни задни светлини и огромен спойлер.  Отдолу лъскава черна обшивка контрастира със сребриста ризница.

Ефирен интериор с въртящи се седалки на втория ред
От КИА обявиха, че кросоувърът ще се предлага в конфигурации с шест и седем седалки, които оферират „ обилно пространство за всички пасажери, с цел да се свържат и провиснал “ в „ комфорт като в салон “.

Седалките на втория ред се отличават с това, че могат да се завъртат на 180 градуса, тъй че пасажерите да могат да поддържат връзка с тези, които седят на третия ред. Изглежда, че това не оставя доста място за краката, само че КИА означи, че пасажерите на третия ред ще намерят поставки за чаши и портове за зареждане, които ще им оказват помощ да останат свързани и да се усещат комфортно.

Ако оставим седалките настрани, EV9 има „ плаващо панорамно арматурно табло “, в което е ситуиран широкоекранен екран. Последният се състои от 12,3-инчов дигитален инструментален панел, 12,3-инчова информационно-развлекателна система и 5-инчов екран, който дава обещание да „ усъвършенства цифровото преживяване “. КИА не споделя доста за него, само че дребният екран наподобява е отдаден на ръководството на климатика.

По-надолу виждаме сива обшивка с набор от „ цифрови бутони “ за информационно-развлекателната система.  Към тях се причисляват минималистични бутони за ръководство на климатика и волан за контролиране на силата на звука в стила на BMW.

Други акценти включват амбиентно осветяване, отличителна централна подпора и изтънчен двуцветен дизайн. Към тях се причисляват инсталираният на колоната скоростен лост, железни акценти и решетки на високоговорителите с геометрична шарка.

КИА пази спецификациите в загадка, само че моделът се движи на електрическата световна модулна платформа (E-GMP), а цифровият инструментален панел подсказва, че можем да чакаме пробег от над 480 км. Очаква се производството да стартира тази есен и макар че не са оповестени цени, изтекла анкета измежду клиентите допуска, че цената може да стартира от към 56 000 USD за базовия модел и да доближи над 70 000 USD за флагманската версия.

Повече детайлности ще научим по-късно този месец, само че от КИА ни споделиха, че EV9 няма да се ограничи единствено до Америка, защото ще се продава и в Европа, като продажбите във Англия ще стартират в края на тази година.

Kia ще показа нов пикап, който ще се предлага както с ДВГ, по този начин и с електрически мотори.

Позициониран като световен съперник на новия Ranger на Ford и Toyota Hilux, към момента безименният приблизително огромен камион беше сниман да носи облеклата на Kia Mohave като умела дегизировка, което докара до спекулации дали става дума за тестово муле или за обособен план, евентуално ориентиран към избрани пазари като Южна Корея и Австралия. 

Сега неизвестен източник, непосредствен до Kia, разкри някои завладяващи секрети детайлности за това по какъв начин ще наподобява и доста други значими елементи, в това число че ще се предлага както с ДВГ, по този начин и с електрически задвижвания.

Важно е обаче да се означи, че този нов автомобил не е предопределен за пазарите в Съединени американски щати и Канада. Искате да научите повече? Тогава вземете пуканки и четете нататък.

Бруталистична визия

Като нов състезател на пазара на товарни коли, КИА употребява всички вероятни образни трикове. Вземете да вземем за пример дръзката предна част – тя е с солидна радиаторна решетка вид „ тигров нос “, фланкирана от отвесно подредени LED фарове, които акцентират широчината.

Изпъкналата ризница има вдлъбнати светлини за мъгла и е ситуирана по-високо от нормалното, създавайки усещането, че може да се оправи с всяко офроуд предизвикателство. 

Има съвсем намек за Jeep Gladiator с квадратните арки на колелата и кутийчеста кабина. Върху разширените калници е ситуирана тапицерия с резултат на въглеродни нишки, а дръжките на вратите са неповторими с отвесната си ориентировка. Интригуващо е, че задното стъкло се увива към С-колоната, с цел да се получи отворен, необятен салон, а правоъгълните задни светлини също наподобяват въодушевени от дизайнерската школа на Jeep.

Минимализъм в интериора

За разлика от мускулестия екстериор, източникът на Carscoops показва, че интериорът е поел по друг дизайнерски път с изчистен, минималистичен интериор.

Корковите вложки и триизмерните детайли на тапицерията се намират зад двоен панорамен закривен екран, състоящ се от 12,3-инчов дигитален инструментален панел и 12,3-инчов екран на информационно-развлекателната система.

Добрите неща евентуално ще включват общоприетоо вградени безжични системи Apple CarPlay и Android Auto, безжично зареждане на телефони и 360-градусов екран Surround-View.

Автомобилът ще има пет места и индикациите сочат, че ще бъде измежду по-просторните оферти в региона на средноразмерните камиони.

Под ламарината

Добрите хора от PerformanceDrive, базирайки се на вътрешен източник от Kia, оповестяват, че камионът ще бъде с каросерия върху рама, с цел да се подкрепят офроуд качествата му, а потенциалът на изтегляне със спирачки ще доближи близо 3500 кг/7716 кг (бензинови/дизелови модели). Дължината му ще бъде сходна на тази на противниците му – 5400 мм.

Те оповестяват също, че ще бъдат препоръчани най-малко три задвижващи елемента. Първият е 2,2-литров дизелов четирицилиндров мотор с турбокомпресор „ Smartstream “, който генерира почти 157 кВт/210 к.с. и 420 Нм. Следващият мотор е 2,5-литров бензинов турбомотор, споделен с Hyundai Sonata N-Line, с мощ 206 kW/276 к.с. и осемстепенна автоматизирана трансмисия.

Може би най-вълнуващата вест ще бъде изцяло електрифицираната версия. Вариантът с електрическо задвижване няма да жертва потенциала за изтегляне, който е конкурентен – 3400 кг/7495 кг.

Що се отнася до индикаторите за продуктивност, неговата двойна двигателна скица развива забележителните 410 кВт/550 к.с. и 800 Нм. Електроните се съхраняват в 123kWh акумулаторна батерия с пробег до 450 км, а 800-волтовата архитектура би трябвало да разрешава бързо зареждане с непрекъснат ток с мощ до 250 kW.

Съперници и показване

Основните противници на версиите с ДВГ включват Ford Ranger, Toyota Tacoma и Hilux, Jeep Gladiator, Nissan Frontier/Navara, както и Mazda BT-50 и Isuzu D-Max. Електрическите разновидности, въпреки това, могат да срещнат по-малко директни съперници според от пазара и евентуално могат да бъдат неповторимо предложение.

Според нашите източници новият автомобил, който ще се създава в завода на Kia в Хвасон, Южна Корея, е предопределен да се предлага на доста пазари, като представянето му се чака някъде през 2024 година Той обаче няма да се предлага в Съединени американски щати и Канада заради така наречен налог “ Chicken Tax “, който постанова 25% мито върху леките камиони, внасяни в Съединени американски щати.

Освен това моделът EV няма да дава отговор на изискванията за федерален данъчен тласък от 7,5 хиляди $, което го прави още по-малко прелъстителен. Въпреки това слуховете сочат, че КИА възнамерява напълно друг електрически камион за Северна Америка, евентуално обвързван с идния EV9.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР