Електрическите автомобили се оказват по-евтини за притежание за дълъг период

...
Електрическите автомобили се оказват по-евтини за притежание за дълъг период
Коментари Харесай

Притежанието на електромобил се оказа по-евтино от това на бензинова кола

Електрическите коли се оказват по-евтини за владеене за дълъг интервал от време, даже първичната цена, платена за тях да е по-висока. Освен това, те са по-ефективни и разноските са по-ниски спрямо бензиновите им еквиваленти, сочи изследване на английски автомобилни специалисти от Direct Line Group.
Средната цена на закупуване на електрически автомобил и потреблението му в продължение на 14 години (толкова е междинната дълготрайност на живота на автомобил) е 57 357 евро, до момента в който бензинов модел с аналогични индикатори излиза малко по-скъпо – 59 009 евро.
Ако пресметнете годишните настоящи разноски, в това число зареждане, застраховка и сервизно обслужване се получава, че притежаването на електрически автомобил излиза на притежателя му към 1917 евро на година. Това е с 21% по-малко от 2426 евро, които ще заплати притежателят на равностоен бензинов модел.
Данните, които идват от Direct Line Group, се основават на съпоставяне сред 5 електрически автомобила и 5 бензинови модела с идентични характерности. Всички те се оферират на пазара през 2020 година и демонстрират, че някои от разноските разрешават на притежатели на коли на ток да спестят близо половината (49%) от сумата, която заплащат притежателите на бензинови коли.
Зареждането на електрически автомобил е с 58% по-евтино от това на кола на бензин, само че въпреки всичко има един параметър, съгласно който колите с мотор с вътрешно горене са по-евтини. Това са разноските за застраховка, като при електрическите транспортни средства те са с към 25% по-високи.
Що се отнася до амортизацията, електрическите коли държат по-висока стойност. Те губят единствено по 12% от цената си на година, до момента в който при бензиновите модели този индикатор е 24%. Все още обаче не е решен главният проблем на колите на ток – високата цена на батериите, която повишава цената на електрическия автомобил. Според специалистите, това ще се промени през 2025 година, когато цените на електрически коли ще се изравнят с тези на бензиновите и дизелови модели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР