Електрическите автомобили би трябвало да спасят света от глобалното затопляне.

Електрическите автомобили би трябвало да спасят света от глобалното затопляне. ...

"Чисти" или "мръсни" са ел. автомобилите? Изчисляват производителите.


Електрическите автомобили би трябвало да спасят света от глобалното затопляне. Или поне въздуха, който дишаме, от финните прахови частици. Несъмнено, ел. колите не отделят CO2 в атмосферата докато се движат по пътя, което според средностатистическият човек означава, че защитават планетата. В действителност картинката е друга.

Фактът, че съществува дебат дали електрическите коли са чисти или не, означава, че съмненията в тях не идват от нищото. Всъщност, тези автомобили са "по-мръсни" отколкото си мислите, както при производството, така и при рециклирането на батериите им. А токът, с който се "хранят" електричките, често се изработва от също толкова "мръсни" електроцентрали.

Някои автомобилни компании решиха да направят сравнение колко замърсяват електрическите им коли и колко тези, с двигател с вътрешно горене.

В германския концерн Volkswagen са изчислили, че производствените емисии на CO2 на електрическият e-Golf се сравнява по отношение на екологичността с дизеловия Golf само след като измине 124 000 км. А електрическият BMW i3, отчитайки производството, експлоатацията и емисиите, е само с 15% по-екологичен от обикновения BMW 118d.

Тези данни са резултат от прагматични изчисления. Електрическите превозни средства стават много "по-зелени" от традиционните автомобили с ДСВГ само, когато са заредени с наистина чиста електроенергия.

С други думи, електрическите автомобили със сигурност не блестят с екологичност. Поради тази причина основният натиск към автомобилните компании е върху намаляване вредните емисии в процеса на производство на тези коли. Според експерти при производството на всеки един автомобил в атмосферата се отделят 0,4-0,7 тона CO2. Внушителна цифра!

Автомобилните лидери са заети с решаването на амбициозна задача - те се опитват да намалят емисиите до нула. BMW (включително Mini и Rolls-Royce) в момента отделя 0,4 тона CO2 на превозно средство, Nissan - 0,49 тона, Toyota - 0,39 тона, а Volkswagen - разочароващите 0,72 тона.

Намаляването на вредните промишлени емисии е възможно само при модернизиране на производството: нови заводи се строят първо с отчитането използването на "чиста" енергия", получавана от възобновяеми източници. Например, новият мексикански завод на BMW е оборудван с мощна слънчева електроцентрала. Шведската марка Volvo пусна фабрика за производство на CO2-наеутрални материали, които компанията ще започне да използва изцяло през 2025 г. Mercedes също инвестира в тази област: пълен преход към екологично производство е планиран за 2022 г. Според германската компания, екологично неутралните автомобили ще се появят не по-рано от 2039 година.

Още новини от автомобилния свят четете на сайта на Аутомедия.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg