Електрически трафопост в българското село е част от национална измама

...
Електрически трафопост в българското село е част от национална измама
Коментари Харесай

Катя Матева иска справедливост по случая с далаверите за продажба на български паспорти

Електрически трафопост в българското село е част от национална машинация за продажба на лъжливи документи, нужни за придобиване на българско поданство, споделя Катя Матева, някогашен шеф по поданството в министерството на правораздаването, написа euobserver.com.

За EUobserver в Брюксел, Матева споделя, че един локален кмет е записал стълба като адрес за македонци, които са закупили документи с пари в брой в опитите си да се натурализират в България.

"Хиляди хора са регистрирани на адрес на електрически трафопост ", споделя тя, като отбелязва, че селото е покрай Благоевград.

Матева е работила в правосъдното министерство до 2016 година, декларира, че е уволнена, тъй като е отказала да взе участие в измамата.

Тя твърди, че заплащанията се правят в брой, по ярко "на тротоара пред институциите в сърцето на София ".

В изявление по-рано тази година с седмичното френско списание L'Obs, тя сподели, че е отменила към 60 такива поръчки за натурализация след предизвестие от Интерпол.

След това през октомври българската полиция прави първия си огромен арест след залавянето на Петър Харалампиев и към 20 други обвинени.

Харалампиев дава отговор за Държавната организация за българи в чужбина и е обвинен, че е продал хиляди подправени документи, които демонстрират, български фамилен генезис.

Такива документи се употребяват за даване на достъп до българско поданство.

Матева обаче твърди, че карцерът му не е спрял измамите, като показва, че лъжливите документи към момента се употребяват за придобиване на поданство.

"Тук съм, с цел да апелирам тази ужасна процедура да бъде прекъсната, тъй като се багра и съм съвсем сигурна, че отговорните няма да носят съвсем никаква отговорност ", споделя Матева пред EUobserver.

По време на 11-годишната си работа Матева открива, че минимум 5000 души всяка година, без български корени, съумяват да си купят подправен документ.

Плащанията варират от 500 до 7000 евро, според от благосъстоянието на съответното лице, споделя тя.

Подкупите не били обаче единствено за измамниците. Дори и хората с законни претенции плащали, споделя още тя.

"Никой не е получил документ без да заплаща, а това не са държавни налози. Най-циничното е, че страната претендира, че даването на българско поданство не коства нищо, тъй като нищо не влиза в държавната хазна и е гратис, само че в действителност би трябвало да плащате доста под масата ", сподели тя.

Тя означи, че някои от българския политически хайлайф се възползват от измамата, акцентирайки с пръст към вицепремиера на страната Красимир Каракачанов.

Каракачанов оглавява националистическата партия на Вътрешна македонска революционна организация, съдружен сътрудник в държавното управление на премиера Бойко Борисов. Партията и министерството на правораздаването не дадоха отговор на въпросите на нашия уеб страница.

Бляскав отчет
От своя страна Европейската комисия декларира, че не може да разяснява правосъдните процедури.

Тя означи също по този начин, че изискванията за приемане и лишаване на национално поданство са регламентирани от националното законодателство на всяка държава-членка.

"Когато става въпрос за хипотетични измами или незаконни действия, свързани с придобиване на поданство, способените национални органи са задължени да проверяват деликатно такива случаи ", сподели представител на Комисията в имейл.

България, дружно с Румъния, бяха сложени под специфични схеми на Европейски Съюз за битка с корупцията, когато се причислиха към Европейски Съюз през 2007 година - по този начин нареченият Механизъм за съдействие и инспекция (МКМ).

Тазгодишният отчет на Комисаря по труда, излязъл през ноември, го възхваляваше с ярки думи, макар откровенията на Матева.

"България продължи да реализира постоянен прогрес в осъществяването на окончателните рекомендации, които изложихме ", сподели тогава заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс.

Той реализира толкоз огромен прогрес, че е "уверен ", добави той, че схемата за МСП може да бъде прекъсната до ноември идната година, когато приключва мандатът на комисията.

Междувременно новите жители на България се причислиха към хиляди други новосъздадени жители на Европейски Съюз по силата на златни паспортни схеми в Кипър, Унгария и Малта.

Паспорти за злато
Но те също са привлякоха рецензия, както и надзор от страна на Европейски Съюз.

Кипър в предишното е продал паспорти на заможни сирийци и руснаци, които са обект на наказания на Европейски Съюз или Съединени американски щати във връзка с сирийската война и американските избори, както и на руснаците, които съставляват висок риск за пране на пари в банковата система на Европейски Съюз.

Унгария, съгласно следствие от OCCRP, клуб от публицисти в Централна Европа, насочи заплащанията за схемата си посредством непрозрачни офшорни компании, които евентуално са послужили да платят рушвети на корумпирани чиновници.

Високопоставени фигури в малтийското държавно управление, в това число началник-щабовете на премиера, също са свързани с далавери от паспортната скица на страната, в обвинявания, направени от Дафне Каруана Галисия, проверяващ кореспондент, която бе убита предходната година от кола бомба.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР