Елдата, позната още като гречка е сред храните, описвани като

...
Елдата, позната още като гречка е сред храните, описвани като
Коментари Харесай

Елдата - най-добрият вкусен помощник в борбата с килограмите

Елдата, позната още като гречка е измежду храните, описвани като извънредно потребни и здравословни.

Тя е богата на витамини и минерали, има високо наличие на желязо и е добър сурогат на месото. Освен това обаче мъничките зрънца на елдата се оказват и една от най-подходящите зърнени храни за хората, които спортуват интензивно и желаят да поддържат фигурата си.

Смята се, че родината на потребните зрънца е Индия, само че в Русия и някогашните руски републики, те са най-популярни. В България растението е познато най-много на хората, практикуващи вегетарианство, защото е пълностоен сурогат на месото. Въпреки това напоследък елдата може да бъде открита във от ден на ден магазини.

В Индия назовават елдата "черен ориз ", а в другите страни е известна като "черна пшеница ". След като стартира всеобщото й развъждане, тя бързо си печели славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.

Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана най-вече поради меда, който се прави от нея. Медът от елда в действителност се счита за един от най-вкусните и потребни артикули, които дейно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особена респект. Там са познавали добре нейните свойства и даже препоръчвали тя да се употребява преди огромни тествания, тъй като давала доста сила и мощ.

Днес елдата напълно не е синоним за беднотия и мизерия, а тъкмо противоположното — тя се е трансформирала в израз на един по-здравословен и пълностоен метод на живот.

 Елдата е извънредно богата на потребни и скъпи субстанции и с право е препоръчвана като една от най-подходящите зърнени храни за интензивно спортуващи и хора, искащи да се хранят диетично, само че и да не гладуват. Именно поради това тя постоянно участва в менюто на детските градини, ясли и кухни, както и се употребява от от ден на ден производители на детски храни.

Отглежда се елементарно, тъй като е непретенциозна просвета, дава добър добиви и не е належащо да се пръска с пестициди. Сред изключителните качества на това растение е и неподатливостта ѝ на генно модифициране.

 Какво съдържа?

В 100 година сурова елда има 362 ккал, от които съвсем няма мазнини, протеинът е към 13 г, въглехидратите към 70 година и фибри — 4 година Елдата съдържа огромни количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин) и липсва глутен в нея, което я прави желана за хората избиращи безглутеново хранене. Съдържа в себе си желязо, калций, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор и други микроелементи.

Защо е потребна?

Намалява равнището на холестерол.
Съдържа рутин, което е вещество, укрепващо съдовата стена.
Забавя процесите на стареене, тъй като е богата на флавоноиди.
Увеличава силата и издръжливостта и по тази причина е скъпа за спортуващите.
Благотворно въздейства върху кожата, косата и ноктите.
Заболявания на нервната система, на черния дроб и зрението се повлияват позитивно след консумация на елда.
Стабилизира равнището на кръвната захар.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР