Ел Волкан в долината Непеня в Перу изглежда като естествена

...
Ел Волкан в долината Непеня в Перу изглежда като естествена
Коментари Харесай

Странна пирамида-вулкан в Перу оздачава учените

Ел Волкан в долината Непеня в Перу наподобява като естествена част от ландшафта. Но този вулкан е неестествен - могила или пирамида, издигната от човешка ръка, с кратер на върха. Археолозите се пробват да схванат какво е било предназначението му.
Робърт Бенфер, професор в Университета на Мисури, който се занимава с биологична антропология, преди този момент разкрил поредност от могили, завършени като орка, кондори и други животни в крайбрежните долини в Перу. Той търсел още сходни в долините на север от Лима, когато забелязал вулканичен конус, висок 16 метра.

През 60-те години археолозите забелязали могилата, сходна на вулкан, и я разпознали като изкуствена. Бенфер и неговият екип я изследват по-обстойно. Техните находки са оповестени в Antiquity,

Разкопките на археолозите навътре в кратера на вулканообразната могила разкрили срутено стълбище, което се спускало надолу под пласт от тухли и кирпич. Те намерили огнище в долната част на стълбището, цялостно с части от дървени въглища и черупки. Археолозите могат да дефинират възрастта на подобен органически материал, употребявайки радиовъглеродно датиране. Изгорелият материал в огнището демонстрира, че последният огън в него е бил разпален някъде сред 1492 и 1602 година.

Бенфер счита, че този интервал от време е значим. През 16-и век имало четири цялостни слънчеви затъмнения, забележими от Ел Волкан, в къс интервал от време: през 1521, 1538, 1538, 1539 и 1543. Това било рядко събитие.

В своята публикация откривателите пишат, че " хората от северното и централно крайбрежие, за разлика от по-късните инки, посрещали слънчевото затъмнение с наслада, без боязън ". Бенфер допуска, че огънят може да е останал от церемонията, обвързвана с едно от тези затъмнения.

Изследователите не са сигурни по кое време е издигната могилата. Възможно е истинската конструкция да е доста по-стара от огнището. Близкият археологически обект в Сан Исидро е бил деен в интервала от 900 до 200 година пр.н.е.

Значението на формата на могилата към момента е неразбираемо. Бенфер отбелязва, че към Ел Волкан няма вулкани, които да послужат като модели за неговото създаване, в случай че в действителност задачата е била да наподобява като вулкан, и в Перу не са открити други сходни структури.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР