Ел Салвадор заложи икономическото си спасение на биткойна, но засега

...
Ел Салвадор заложи икономическото си спасение на биткойна, но засега
Коментари Харесай

Провали ли се биткойн експериментът на Ел Салвадор?

Ел Салвадор заложи икономическото си избавление на биткойна, само че към този момент хазартният ход не се изплаща, както се надяваше президентът Наиб Букеле.

Крипто вложенията на държавното управление понижиха цената си на половина, приемането на биткойните като разплащателно средство в цялата страна не се развива с предстоящите темпове, а най-важното е, че страната се нуждае от доста пари, и то бързо, с цел да изплати задълженията си от над 1 милиард $ през идната година, написа CNBC.

Проблемите на Ел Салвадор идват на фона на срутва в цената на биткойна с над 70% по отношение на върха, доближат през ноември 2021 година и с над 55% от момента, в който Букеле разгласи проектите си.

Междувременно, икономическият напредък на страната внезапно се намали, дефицитът ѝ остава висок, а съотношението на дълга към брутния вътрешен артикул се чака да доближи близо 87% тази година. Това провокира от ден на ден опасения у икономистите и кредиторите, че Салвадор не е в положение да уреди отговорностите си.

А с изключение на всички стопански несгоди на страната, насилието сред проведените престъпни групировки още веднъж ескалира.

Като цяло биткойнът няма кой знае каква виновност, че държавното управление върви към финансов провал. Страната има неосъществена загуба от интервенциите с биткойн от към 50 милиона $, за която финансовият министър отбелязва, че е по-малко от 0.5% от националния бюджет.

Целият крипто опит и всички свързани с него разноски са коствали на държавното управление към 374 милиона $. Това не е дребна сума, изключително като се има поради обстоятелството, че Ел Салвадор има издадени облигации в обращение на стойност 7.7 милиарда $. Но за стопанска система с размер от 29 милиарда $ сходна интервенция не би трябвало да е "смъртоносна ".

Проблемът е, че случката с биткойна повлия на договарянията с интернационалните кредитори. Те са в застой частично, тъй като кредиторите не желаят да финансират страна, която харчи милиони долари за криптовалути, чиято цена е податлива на изключителна неустойчивост.

Рейтинговите организации понижиха кредитния рейтинг на Ел Салвадор, базирайки се на несигурността във финансовото бъдеще на страната и категорично показват като мотив приемането на биткойн като законно платежно средство. А това значи, че тегленето на нови интернационалните заеми става още по-скъпо за президента Букеле.

Според специалистите, представени от CNBC, латиноамериканската страна съществено е изплашила финансовите пазари и Международния валутен фонд. И по тази причина сега лихвите, на които може да получи финансиране, се движат сред 20% и 25%.

Президентът Наиб Букеле има афинитет към новите технологии и даже самичък се разказва като „ най-готиния деспот в света “. Още при започване на биткойн опита той написа в Twitter, че привързал политическата си орис с въвеждането на криптовалутата в страната. Следващите президентски избори са планувани за 2024 година

Но доста преди Букеле да "припознае " в биткойна магическия балсам, който ще изтрие дългогодишните стопански уязвимости на страната, тя към този момент е изправена пред тежки проблеми.

Световната банка предвижда, че стопанската система на Салвадор ще нарасне с 2.9% тази година и 1.9% през 2023 година, което е спад от осъществените през 2021 година 10.7%, които обаче се дължат най-много на ниската база след свиването с 8.6% през пандемичната 2020 година

Съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт е съвсем 90%, а в това време лихвите по него са приблизително към 5% годишно, спрямо 1.5% по облигациите на Съединени американски щати, да вземем за пример. Страната има и голям бюджетен недостиг и към този момент няма проекти за намаляването му, без значение дали посредством повишение на налозите или посредством доста понижаване на разноските.

Анализаторите на JP Morgan предизвестяват, че еврооблигациите на Ел Салвадор са навлезли в „ проблематична територия “ през последната година, а данните на S&P Global демонстрират, че разноските за обезпечаване против несъблюдение на държавния дълг доближават многогодишни връхни стойности.

Ел Салвадор се пробва от началото на 2021 година да си обезпечи заем от 1.3 милиарда $ от МВФ, който да употребява за погасяването на падежиращите облигации в идващите месеци. Това обаче наподобява все по-трудно поради отхвърли на президента Букеле да се вслуша в съвета на организацията и да се откаже от биткойна като законно платежно средство.

Усилията на президента да консолидира властта в страната също усилват рисковата награда. Партията „ Нови хрумвания “ на Букеле има надзор над Законодателното заседание на страната. През 2021 година то беше подложено на рецензии, откакто в профил основния прокурор и висшите съдии.

Този ход накара Агенцията на Съединени американски щати за интернационално развиване да изтегли своята помощ за националната полиция на Ел Салвадор и института за социална информация, като вместо това избра да пренасочи средства към групи от гражданското общество.

Освен това Ел Салвадор не може да печата пари в брой, с цел да поддържа финансите си. Страната вкара щатския $ като публично платежно средство през 2001 година, отказвайки се от локалната си валута. Но единствено Федералният запас на Съединени американски щати може да печата повече долари, а в това време другата национална валута - биткойнът, е почитана поради обстоятелството, че също е невероятно да се "изсече " от нищото.

През септември 2021 година Ел Салвадор стана първата страна, която одобри биткойна като законно платежно средство. Инициативата включва закупуване на биткойни с обществени средства, както и пускане на народен виртуален портфейл, наименуван Chivo, който предлага транзакции без такси и разрешава бързи трансгранични заплащания.

За стопанска система, която е най-вече "кешова " и в която почти 70% от хората нямат банкови сметки, кредитни карти или други обичайни финансови услуги, Chivo се преглежда като инструмент за привличане на потребителите, които в никакъв случай не са били част от банковата система.

Експериментът включва също създаване на национална инфраструктура от биткойн банкомати в цялата страна и условие от всички компании да одобряват криптовалутата.

Като цяло държавното управление е похарчило към 375 милиона $ за интеграцията на биткойн, в това число за основаването на фонд от 150 милиона $, предопределен да конвертира неотложно биткойни в долари.

Други 120 милиона $ са изхарчени за биткойн бонус от 30 $, даден на всеки жител, който е изтеглил портфейла Chivo. Това не е дребна сума за страна, където минималната месечна заплата е 365 $.

Но девет месеца след този народен "залог " на биткойна наподобява, че множеството от главните цели не са изпълнени.

Президентът Букеле написа в Twitter през януари, че приложението има 4 милиона консуматори (от общо население от 6.5 милиона), само че отчет, оповестен през април от Националното бюро за стопански проучвания на Съединени американски щати, демонстрира, че единствено 20% от тези, които са изтеглили портфейла, не престават да го употребяват, откакто са похарчили
бонуса от 30 $.

По отношение на приемането от страна на търговците, изследване, оповестено през март тази година от Търговско-промишлената камара на Ел Салвадор, откри, че 86% от компаниите в никакъв случай не са правили продажби против биткойни.

Големият биткойн Хазартният ход на Ел Салвадор с въвеждането на биткойна наподобява като неуспех сега, на фона на срутва на криптовалутите, само че съгласно някои наблюдаващи той ненапълно е оказал помощ на туристическата промишленост, защото притегля в страната забележителен брой "биткойн туристи ".

Туристическата промишленост е повишена с 30%, откогато Законът за биткойн влезе в действие през септември, съгласно формалните държавни оценки. Министърът на туризма на страната също по този начин отбелязва, че 60% от туристите в този момент идват от Съединени американски щати.

Експериментът с биткойн не е навредил кой знае какъв брой и на известността на президента Наиб Букеле. Рейтингът на утвърждението му е над 85%, което значително се дължи на неговия корав метод към престъпността. Това е основен фактор в страна, която преди пет години се считаше за по-опасна от Афганистан.

Що се отнася до потискащите равнища на дълга на страната, съвсем всички са съгласни, че президентът Букеле ще направи всичко належащо, с цел да събере задоволително пари и да изплати дължимите вноски на страната през тази и идната година. Голяма част от този тласък идва от идните президентски избори през 2024 година, на които Букеле се бори за нов петгодишен мандат.

JPMorgan вижда „ висока възможност “ падежът на облигацията от 800 милиона $ да бъде изплатен през януари, с цел да се избегнат разрушителни кредитни събития, които могат да провалят вероятностите му за евентуално преизбиране.

Кредитната организация Fitch също чака Ел Салвадор да изплати заплащанията си по краткосрочното обслужване на дълга, само че предизвестява, че поддържането на темпото на заемите му ще се окаже по-тежко с напредването на годината.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР