Екзотичното политическо присъствие на сръбския премиер Ана Бърнабич продължава да

...
Екзотичното политическо присъствие на сръбския премиер Ана Бърнабич продължава да
Коментари Харесай

Коя е Ана Бърнабич и защо Вучич я харесва толкова много?

Екзотичното политическо наличие на сръбския министър председател Ана Бърнабич продължава да изненадва сърбите и европейците. Вчера президентът на страната Александър Вучич, изявен реакционер и националист, я номинира още веднъж да сформира държавно управление. Той съобщи, че има „ безгранично доверие “ на 46-годишната Бърнабич, която стана първата министърка, която намерено признава своята хомосексуалност. И то в една страна, където думата на Православната черква има огромна тежест, а единствено допреди няколко години парадът на хомосексуалните предизвикваше постоянни конфликти сред полицията и „ патриотичните “ хулигани.

Дискриминацията в Сърбия е необятно публикувана. Белград е под напън на Европейски Съюз да усъвършенства отбраната на малцинствата. Хомосексуалността в страната става законна в народен мащаб едвам пред 1994г., само че към момента няма признание на еднополовите връзки, а гей браковете остават противозаконни.

На този декор за министър-председател бе назначена Ана Бърнабич. Тя незабавно разгласи, че не желае да бъде жигосана като гей министър-председател на Сърбия и че не възнамерява „ да прокарва правни промени за ЛГБТ на този стадий “, тъй като желае да даде приоритет на други политически промени.

Лидерите на опозицията и някои наблюдаващи я разказват като елементарна марионетка на Вучич, чието президентство, съгласно конституцията, е значително церемониално без забележителна изпълнителна власт. Бърнабич в никакъв случай не е отричала това и даже съобщи, че Вучич би трябвало да работи като „ ментор “ на премиера.
Политическа кариера
Ана Бърнабич е родена е на 28 септември 1975 година в Белград, Югославия (дн. Сърбия).  Има тапия за висше обучение от Хълския университет във Англия и работи 10 години с интернационалните организации, задгранични вложители, локални самоуправляващи се звена и обществения бранш в Сърбия.

През август 2016 година е назначена за министър на държавната администрация и локалното самоуправление. Освен това тя е ръководител на Съвета за новаторско предприемачество и осведомителни технологии към държавното управление на Сърбия, както и на Републиканския съвет за националните малцинства и вицепрезидент на Републиканския съвет за промяна на обществената администрация.

Бърнабич разказва себе си като проевропейски и технократичен министър-председател. Приоритетите на нейното държавно управление са модернизацията, промяната в образованието и цифровизацията. От друга страна, тя е подложена на критика, тъй като е началник на консервативно и националистическо държавно управление, което включва намерено антизападни и проруски министри.

През май 2018 година Бърнабич пое Министерството на финансите до назначението на новия министър след оставката на Душан Вуйович.

През октомври 2019 година министър-председателят удостовери, че се е включила към ръководещата Сръбска прогресивна партия

След като пандемията от COVID-19 се популяризира в Сърбия през март 2020 година, Бърнабич беше назначена за началник на Здравния спешен комитет. Тя беше определена за вицепрезидент на SNS през ноември 2021 година

През февруари 2019 година Милица Джурджич, партньорката на Бърнабич, роди наследник на име Игор. Според Агенция „ Франс Прес “ „ Ана Бърнабич е един от първите министър председатели, чиято партньорка е родила, до момента в който е на поста… и първата в света в еднополова двойка “.
Критики към Бърнабич
През май 2019 година външният министър на Косово Беджет Пацоли съобщи, че няма да разреши на Бърнабич да влезе в Косово поради нейната расистка идеология.

По време на предаването на отчета за напредъка на Европейската комисия за 2019г., Бърнабич сподели: „ Харадинай, Тачи и Весели се състезават кой е най-големият националист и шовинист. Това, което ме плаши най-вече, е, че имаме работа с ирационални хора, най-лошият тип популисти, хора, които безусловно излязоха от гората. “

Изказването ѝ бе посрещнато със мощна рецензия от потребителите в обществените мрежи, които организираха акция с хаштага #literallyjustemergedfromthewoods (току що излязла от гората), с цел да се подиграят на министър-председателя.

В изявление от 14 ноември 2018 година за немската социална телевизия „ Дойче Веле’ Бърнабич отхвърли кланетата на бошняци от юли 1995 година от босненските сръбски сили в Сребреница да са били акт на геноцид. Две седмици по-късно Европейският парламент одобри резолюция, в която се споделя, че Народното събрание съжалява за продължаващото отказване на геноцида в Сребреница от елементи на сръбските управляващи. Съдът в Хага също подлага на критика Бърнабич за отричането на геноцида в Сребреница.

Бърнабич е подложена на критика и от някои публицисти и ЛГБТ деятели, които настояват, че тя не е съумяла да се застъпи за равенството на ЛГБТ общността в Сърбия.

С избора на Бърнабич за премиерския пост Вучич играе ва-банк, тъй като тя ще изиграе съществена роля в решаването няколко значими за страната му проблеми. Една от съществени задания на международната сцена ще бъде да балансира кандидатурата на Сърбия за присъединение към Европейския съюз, нейният максимален търговски сътрудник, с натиска за опазване на връзките с Русия и Китай. 
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР