Екзотичната и силно токсична риба-балон (фугу) започна да прониква в

...
Екзотичната и силно токсична риба-балон (фугу) започна да прониква в
Коментари Харесай

Почва ли екзотична отровна риба да се настанява в Средиземно море?

" Екзотичната и мощно токсична риба-балон (фугу) стартира да прониква в Средиземно море, тя не може да бъде пипана и не трябва да се яде ", твърди турският учен-ихтиолог Дениз Айяс пред РИА Новости.
Неотдавна турски медии оповестиха, че в курортния град Анамур, ситуиран в Южна Турция на средиземноморския бряг, риба-балон е отхапала пръстите на лявата ръка на 8-годишно дете, което плувало в плитки води.
" Тази тропическа риба пристигна в Средиземно от Червено море през Суецкия канал. Но този развой е нескончаем. През последните 100 години риби, които не са типични за крайбрежието на Турция, доплуваха тук от басейна на Индийския океан ", сподели ученият пред организацията.
Айяс е безапелационен, че рибата-балон притегля вниманието на обществеността, защото е токсична. " Няма доказателства, че тя нападна хора. Инцидентът в Анамур съгласно мен е обвързван с обстоятелството, че детето е ухапано от риба, която е била в положение на мощен стрес или мъка, откакто риболовците са я хванали в мрежите и са я хвърлили назад в морето ", показа ученият.
" Тази риба се смята за рискова единствено като хранителен артикул. Тя е отровна и риболовците го знаят. Държавата и съответните органи правят нужната работа за изясняване на заплахата, тъй че никой да не я хваща и допира. Ако срещнете риба-балон, изхвърлена на брега или в плитка вода, не я пипайте и не я ловете “, предизвести Айяс.
Той означи, че в естественото си местообитание тази риба не е рискова за хората, написа БГНЕС. " Тя не нападна в морето, бяга от индивида като всяка друга риба. В Турция, както и във всяка друга страна от средиземноморския район, е неразрешено да я хващате и изхвърляте на брега - Европейски Съюз предприе същите ограничения ", сподели Айяс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР