Екзафлоповият суперкомпютър във Франция ще влезе в експлоатация през 2025

...
Екзафлоповият суперкомпютър във Франция ще влезе в експлоатация през 2025
Коментари Харесай

Европа изгражда втори суперкомпютър от екза-мащаб


Екзафлоповият суперкомпютър във Франция ще влезе в употреба през 2025 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Eвропейската комисия ще финансира основаването на втори суперкомпютър от екза-мащаб в Европейски Съюз. Високопроизводителната машина ще бъде ситуирана във Франция, заяви Datacenter Dynamics .

Консорциумът Жул Верн е определен от EuroHPC JU (Европейското взаимно дружество за високопроизводителни изчисления) за хазаин на бъдещия суперкомпютър. Машината ще се ръководи от GENCI, френската национална организация за високопроизводителни калкулации.
още по темата
Очаква се HPC системата да бъде ситуирана в компютърния център TGCC, благосъстоятелност на Френската комисия за различна сила и атомна сила (CEA), който се намира югозападно от Париж.

Инвестициите в плана ще възлязат на почти 542 милиона евро, от които до половината ще бъдат обезпечени от EuroHPC. Приблизително 8 милиона евро ще влага Министерството на културата, образованието и науката на Холандия, а още 263 милиона евро ще обезпечи френското държавно управление.

Суперкомпютърът би трябвало да влезе в употреба през 2025 година и ще се употребява за решение на комплицирани задания, да вземем за пример високоточно моделиране на климата, термоядрен синтез, създаване на новаторски материали, основаване на цифрови близнаци и други

В момента в TGCC се обитава системата Joliot-Curie HPC (22 Pflops), конфигурирана през 2019 година Първият суперкомпютър от екза-мащаб в Европа ще бъде комплексът Jupiter, изграждан в Изследователския център Юлих (FZJ), Германия. В същото време Съединени американски щати приключиха инсталирането на суперкомпютъра Aurora с продуктивност 2 Eflops.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР