Еквадорското правителство изпитва необходимост от допълнителни инструменти, с които да

...
Еквадорското правителство изпитва необходимост от допълнителни инструменти, с които да
Коментари Харесай

В Еквадор ще има референдум за промени в конституцията

Еквадорското държавно управление изпитва нужда от спомагателни принадлежности, с които да се бори против несигурността и насилието, които царуват в латиноамериканската страна към този момент две години, написа испанският в. " Паис ". Президентът Гилермо Ласо съобщи нееднократно, че държавното управление се усеща лимитирано от сегашната юридическа рамка и свика референдум, който ще послужи и като опция за еквадорците да изразят мнението си за първата година от ръководството на Ласо. От резултата на референдума ще стане ясно дали те утвърждават политиката на президента си или не.

Допитването ще се състои в осем въпроса, като единствено три от тях са свързани с тематиката за сигурността. Единият от въпросите, които ще бъдат подложени на гласоподаване на референдума, е дали конституцията би трябвало да бъде изменена, с цел да може въоръжените сили да подкрепят работата на полицията. Възходът на проведената престъпност в латиноамериканската страна е апетитен от Ласо като мотив за това да бъде призната смяна, според която президентът ще може да прибягва до военните, без да е нужно да се афишира изключително състояние. Тук е подходящо да се напомни, че във вторник еквадорският водач подписа нов декрет, по силата на който срокът на настоящото в Гуаякил изключително състояние бе продължен с 30 дни. Извънредното състояние бе въведено след атентат в средата на предишния месец, при който бяха убити петима души и към 20 бяха ранени.

Друг въпрос на референдума се възнамерява да бъде: " Какво мислите за концепцията нарушителите, които се занимават с опиати и които са направили правонарушения в други страни, да могат да бъдат съдени в чужбина, по законите на тези страни, чиито ползи са засегнали? ". Този въпрос, който приготвя почвата за изгонване на еквадорци в чужбина, също е показан от управляващите като част от ограниченията, които желаят да подхващат против проведената престъпност. Тази мярка се планува единствено за този вид правонарушения, като правата на обвинените ще бъдат спазвани. Приемането на мярката ще изисква смяна в конституцията.

Трети въпрос, на който се чака да отговорят на референдума, е обвързван с независимостта на обособените клонове на властта. Предлага се основаването на специфичен съвет, който да бъде претрупан с избирането, оценяването и глобените на чиновниците на прокуратурата, като концепцията е по този метод да бъде обезпечена автономията на тази институция.
Прокуратурата реагира неотложно с обява в Туитър, в която съобщи, че ще изложи своите съображения пред еквадорския Конституционен съд, като главният ѝ мотив срещу основаването на подобен съвет е, че той " ще попречва работата " по избирането на прокурорите.

Референдумът е показан от управляващите като израз на националната воля и като решение на проблемите на еквадорците , акцентира " Паис ".

Президентът Ласо желае също по този начин да се допита до жителите дали утвърждават концепцията броят на депутатите в еквадорския парламент да бъде понижен от 137, какъв брой са в този момент, до към 100.

В референдума ще бъдат също по този начин включени и въпроси, свързани с това дали да не бъдат взети ограничения за ограничението на процеса по възникването на нови партии, които не разполагат с задоволително огромен брой поддръжници, а още и въпрос във връзка със основаването на система за съхраняването на вода и за отпущането на обезщетения за хора, общности и етнически групи, които имат принос за опазването на околната среда.

Тъй като част от въпросите от референдума са свързани с промени в конституцията, за определянето на дата за произвеждането му ще е належащо утвърждение от конституционния съд, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР