Еквадорската активистка за Амазония Хелена Гуалинга пристигна на срещата на

...
Еквадорската активистка за Амазония Хелена Гуалинга пристигна на срещата на
Коментари Харесай

Екооктивисти пред форума в Давос: Сложете край на зависимостта от изкопаеми горива

Еквадорската активистка за Амазония Хелена Гуалинга дойде на срещата на международния хайлайф в швейцарското алпийско село Давос с ясно обръщение: фирмите би трябвало да спрат новите планове за изкопаеми горива.

20-годишната Гуалинга се е трансформирала в представител на своята общественост от коренното население кичуа Сараюку и на битката ѝ против петролните компании в тропическите гори.

Тази седмица тя се причисли към сътрудниците си млади деятели за климата Грета Тунберг от Швеция, Ванеса Накате от Уганда и Луиза Нойбауер от Германия, с цел да започва петиция, оповестена като " уведомление за преустановяване на активността ".

Петицията изисква от изпълнителните шефове на енергийни компании " неотложно да спрат откриването на нови обекти за рандеман на петрол, газ или въглища ".

" Ние сме от разнообразни краища на света, само че се борим за една и съща цел ", съобщи Гуалинга пред Агенция Франс Прес във вторник по време на годишния Световен стопански конгрес.

" Това е апел да кажем " стига толкоз ", тъй като сме го казвали доста пъти. Нуждаем се от незабавни дейности ", сподели тя.

Онлайн петицията - която предизвестява, че жителите по света ще обмислят предприемането на правни дейности, с цел да потърсят отговорност от фирмите - е събрала повече от 800 000 подписа от стартирането си при започване на тази седмица.

" Трябва да оставим петрола подземен ", сподели Гуалинга.

" Правата на коренните общности са доста значими в това отношение ", сподели тя.

Преди десетилетие общността Сараяку завоюва знаково дело в Междуамериканския съд по правата на индивида, който постанови, че еквадорската страна е нарушила правата им да бъдат съветвани при даването на права за изследване на петрол върху тяхната земя.

" Мисля, че това демонстрира на света, че една толкоз дребна общественост, само че толкоз добре проведена, може да успее да изгони компания, да подсигурява, че правата ѝ се съблюдават ", споделя Гуалинга.

Въпреки напъните, които поставя в региона на изкопаемите горива, Гуалинга се съмнява, че ще види резултати на конгреси като договарянията за климата на Конференцията на страните от Организация на обединените нации.

Последната среща през ноември, COP27 в Египет, приключи без задължения за последователно унищожаване на изкопаемите горива.

Домакин на идващите договаряния по-късно тази година ще бъдат Обединените арабски емирства, които назначиха ръководителя на националната петролна компания за ръководител на COP28.

" Не можем да се доверим на страните, че ще реализиран съглашения, които в действителност ще съумеят да смекчат и спрат изменението на климата ", сподели Гуалинга.

" Знаем накъде върви тази битка. Коренното население се занимава с това още от първата колонизация. " Тя изрази вяра, че един ден нейната общественост ще получи автономност с територии с ясни граници./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Давос / Швейцария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР