Еквадор ще пусне на аукцион около 3 млн. от общо

...
Еквадор ще пусне на аукцион около 3 млн. от общо
Коментари Харесай

Еквадор продава 35% от дъждовните си гори на китайски петролни компании

Еквадор ще пусне на аукцион към 3 млн. от общо 8,1 млн. хектара дъждовни гори в Амазония, съобщи Business Insider, базирайки се на отчет на Guardian. Същевременно в прилежащо Перу бяха принудени да разгласят положение на изключително екологично състояние в своята част на амазонската гора точно поради петролното замърсяване.

Към края на предходната година Еквадор дължеше на Китай над 7 милиарда $ - повече от една десета от брутния си вътрешен артикул. Още през 2009 година Поднебесната империя стартира да им заема милиарди на страната, като финансира двата най-големи хидроелектрически плана в нея, с помощта на което China National Petroleum Corp може да се окаже притежател на 30% от петролната ѝ рафинерия на стойност 10 милиарда $.

" Разглеждам това като дългов проблем - защото еквадорците зависят толкоз доста от Китай за финансирането на развиването си, те са склонни да създадат компромис с други сфери, да вземем за пример със обществените и естествени регулации ", сподели Адам Цукерман, който е природозащитник към основаната в Калифорния Amazon Watch.

Но природозащитниците не са единствените, които стачкуват против сходна мярка. На територията, която ще бъде пусната на аукцион, живеят седем групи локално население. Парадоксалното е, че през предходната година беше признато законодателство, съгласно което тяхното утвърждение би трябвало да бъде получено, преди земята да се употребява от петролни компании.

" Консултираха се с нас и ние сме тук, с цел да кажем на огромните вложители, че не даваме нашето утвърждение да употребяват земята ни ", сподели водачът на народа шуар в Еквадор Нарциса Машиента.

Местните от години се оплакват от замърсяването, което е породено от петролните артикули в района. Там оперира аржентинската компания Pluspetrol от 2001 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР