Еквадор преживява дни на народно недоволство, след като президентът Ленин

Еквадор преживява дни на народно недоволство, след като президентът Ленин ...

Ленин Морено спря субсидиите за горивата и Еквадор избухна.


Еквадор преживява дни на народно недоволство, след като президентът Ленин Морено спря субсидиите за горивата - ход, който провокира демонстрации и сблъсъци в малката южноамериканска страна. Асошиейтед прес прави кратък обзор на хаоса, в който една от най-лошите политически кризи от много години насам тласна Еквадор.

Защо в Еквадор има безредици?


Миналата седмица Морено обяви спиране на правителствените субсидии, които гарантираха ниски цени на горивата. Той каза, че ходът е част от пакет от мерки, имащи за цел да съживят еквадорската икономика. Съобщението провокира стачка на транспортни служители, която приключи няколко дни по-късно, но сблъсъците с участието на младежи и представители на туземните общности на Еквадор продължават да държат правителството под напрежение.

Големите безредици отразяват чувството на отчужденост у много хора, които и допреди това страдаха от икономически затруднения. Икономическите проблеми се коренят в големия държавен дълг, наследен от правителството на президента Рафаел Кореа (2007-2017 г.). Приемникът му Морено също се опитва да получи заем от международни институции, особено от Международния валутен фонд.

Как се справя Морено с кризата?

Президентът възприе твърд подход и каза, че няма да се откаже от решението си за субсидиите за горивата и обяви извънредно положение, когато демонстрациите започнаха да излизат от контрол. Правителството съобщи, че около 350 души са задържани за блокиране на движението по пътищата, възпрепятстване на обществените услуги и за атаки срещу полицаи.Още по тематаХиляди на протест в столицата на Еквадор, избухнаха сблъсъци9 окт 2019 10:2318Морено може би се надява да се справи с демонстрациите и смята, че в крайна сметка те ще затихнат. Ситуацията обаче става все по-неприятна с появата на демонстранти от туземните общности, което подчертава задълбочаващите се разделения. Появиха се информации за плячкосвания и признаци за недостиг на хранителни продукти в някои магазини, което влошава положението на хората, които и до този момент с усилия задоволяваха основните си нужди.

Правителството твърди, че икономическата парализа, която причиняват уличните протести, струва на Еквадор 70 милиона долара дневно - ситуация, която, докато трае, вероятно ще засилва общественото недоволство.

Колко уязвим е Морено?


Еквадорският президент направи обръщение в понеделник вечерта (след пореден ден на протести, барикади по пътищата и други смущения на нормалния живот) по националната телевизия, като съобщи, че е преместил правителствената администрация от Кито в пристанищния град Гуаякил.

Въпреки политическата несигурност и разпространяваните за президента слухове, някои експерти са на мнение, че за него не съществува директна заплаха да бъде свален или принуден да подаде оставка. Изглежда, че Морено има подкрепата на военните.

Освен това опозицията е разделена между тези, които се дистанцират от наследството на Кореа и верни поддръжници на бившия лидер, чието управление бе помрачено от опасения за корупция.

Има ли прецедент на кризата в Еквадор?

Еквадор е преживявал подобни кризи и в миналото. Най-скорошната беше през 2005 г., когато президентът Лусио Гутиерес, пенсиониран офицер от армията, подаде оставка след продължили няколко дни протести, в които се включиха и представители на туземните общности. Военните мълчаливо одобриха оставката, провокирана от растящата съпротива срещу някои политики на президента като уволнението на високопоставени съдии.

Гутиерес, който бе обвинен в уклон към авторитаризъм, бе заменен на президентския пост от вицепрезидента си Алфредо Паласио. Гутиерес по-късно се кандидатира за президент, но загуби изборите от Кореа.

/БТА/
 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg