Еквадор обявява извънредно положение в затворите на фона на смъртоносни нападения

...
Еквадор обяви извънредно положение в цялата система на затворите в
Коментари Харесай

Еквадор обяви извънредно положение в цялата система на затворите в страната след нова вълна от насилие и смъртоносни сблъсъци между враждуващи групи.

Президентът Гилермо Ласо обяви мярката във вторник, като нареди на полицията и военните сили да установят контрол над затворите в южноамериканската държава за период от 60 дни.

"С усилия, ангажираност и непрекъсната работа ще продължим напред и ще възстановим мира, който организираната престъпност ни отне", заяви Ласо в публикация в Twitter. "Трябва да бъдем по-обединени от всякога, за да спечелим тази битка."

Извънредното положение е второто, което Ласо обявява през последните 24 часа, тъй като Еквадор се бори с вълна от насилствени престъпления, която накара много жители да се чувстват изнервени.

Ласо обяви извънредно положение в понеделник в провинциите Лос Риос и Манаби, както и в град Дуран, след като кметът на Манта, пристанищен град на около 400 км югозападно от столицата Кито, беше застрелян.

Междувременно в град Гуаякил през уикенда при сблъсъци между враждуващи банди в затвора Литорал - най-големия затвор в страната - първоначално загинаха най-малко шест души, а други 11 бяха ранени. Изстрели и експлозии са били чути от жителите в района.

Във вторник около 2700 войници щурмуваха съоръжението, за да "си върнат контрола", като според официалните власти броят на загиналите в резултат на насилието е нараснал до 18 души.

Прокуратурата заяви, че "смъртта на 18 затворници е потвърдена", съобщи информационна агенция АФП, а 11 души, включително един полицай, са били ранени при продължаващата конфронтация.

В същото време въоръжените сили съобщиха, че войници и полицаи са влезли в затвора във вторник сутринта, за да възстановят реда и да търсят оръжия, боеприпаси, експлозиви и други незаконни предмети, използвани в текущите сражения.

В 13 други еквадорски затвора през последните дни лишените от свобода взеха за заложници близо 100 надзиратели и започнаха гладни стачки, като наред с другото поискаха подобряване на санитарните условия и храната.

Условията в еквадорската затворническа система отдавна предизвикват безпокойството на правозащитните организации.


Затворът "Литорал" може да побере 9500 души, но през първото тримесечие на тази година той е надхвърлил този капацитет с около 3000 души.

Смята се, че това е най-опасното място за задържане в Еквадор, а в боеве между съперничещи си банди през 2021 г. са загинали 119 лишени от свобода.

По време на мандата си Ласо редовно обявява извънредно положение в отговор на насилието в затворите в цялата страна.

Военната намеса в затворите ще продължи, докато контролът не бъде възстановен и няма заплаха за лишените от свобода или служителите, заяви правителството във вторник.

>Източник: "Еквадор Ал Джазира и новинарски агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР