Еквадор дал миналата година на Джулиан Асандж дипломатически пост в

...
Еквадор дал миналата година на Джулиан Асандж дипломатически пост в
Коментари Харесай

Еквадор отменил решението за поста на Асандж след отказа на Лондон за имунитет

Еквадор дал предходната година на Джулиан Асандж дипломатически пост в Русия, само че отменил назначението, откакто Англия отказала да даде дипломатически имунитет на създателя на разобличителния уебсайт Уикилийкс, съобщи Ройтерс, като се базира на еквадорски държавен документ.

Това навежда на мисълта, че еквадорският президент Ленин Морено е заел Москва да реши случая на Асандж, който остава блокиран в посолството на Еквадор в Лондон от шест години, с цел да не бъде задържан от английските управляващи по обвиняване, че е нарушил изискванията по по гаранцията си, предава Българска телеграфна агенция.

Назначението бе разкрито в писмо на еквадорското министерство на външните работи до народен представител, който изискал информация по случая.

В текста написа, че на 19 декември Еквадор е одобрил " специфичното назначение " на Асандж на позиция в посолството на страната в Москва. Под тази дефиниция се има поради правото на еквадорския президент да назначи свои политически съдружници на избран дипломатически постове, даже да не са дипломати от кариерата.

На 21 декември обаче английското министерство на външните работи декларирало, че не приема назначението на Асандж за посланик и че той не се употребява с никакви привилегии и имунитет в сходство с Виенската спогодба. Малко по-късно Еквадор отменил назначението.

Адвокатите на Асандж, представители на Уикилийкс и чиновници на еквадорското външно министерство не са били открити от Ройтерс за коментар.

Планът австралиецът да бъде назначен за посланик стана обществено притежание още предходната година. Досега обаче не бе обявено, че Еквадор е желал да го прати в Москва, отбелязва Ройтерс.

Миналата година американски разследващи организации споделиха, че съгласно тях Уикилийкс е бил медиатор, употребен от Русия, с цел да разгласява хакнати имейли на водачи на демократите в Съединени американски щати за навреждане на претендента на партията на президентските избори през 2016 година Хилари Клинтън.

Президентът Доналд Тръмп, който завоюва изборите, в този момент е обект на следствие за възможен скришен сговор с Москва - нещо, което и той, и тя отхвърлят.

Асандж твърди, че не е получавал имейли от Русия. Той обаче не изключи трета страна да му е предала електронни писма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР