Еквадор даде старт на програма за унищожаването на плъховете на

...
Еквадор даде старт на програма за унищожаването на плъховете на
Коментари Харесай

Еквадор включи дронове в борбата срещу плъховете на Галапагоските острови

Еквадор даде старт на стратегия за унищожаването на плъховете на Галапагоските острови, които заплашват неповторима локална птица - единствената в света нощна чайка, съобщи Франс прес.

Присъствието на плъховете на архипелага, отстоящ на към 1000 километра от еквадорското крайбрежие и кръстен на фамозните галапагоски костенурки, визира локалните екосистеми - място за гнездене на ендемични морски птици, измежду които фрегати и неповторимата галапагоска чайка, се показва в изказване, направено от Национален парк " Галапагос ", предава Българска телеграфна агенция.

Планът за изтребването на гризачите е в ход от няколко дни на остров Северен Сиймор и прилежащото островче Москера.

Програмата цели да бъдат унищожени гризачите от типовете Черен плъх и Сив (норвежки) плъх, които от няколко години владеят и се множат в тези елементи от архипелага.

Служители на парка, които обхождат пешком вулканичните острови, към този момент са разпръснали 3000 кг отрова. В битката е маркирана и международна премиера - включването на дронове, които пускат отровни примамки за гризачите.

" Използването на дронове ни разрешава да бъдем по прецизни и в същото време понижава разноските за изтребването на инвазивните гризачи ", споделя Карл Кембъл, шеф на организацията Айлънд консървейшън, която поддържа програмата.

Началната фаза на плана ще продължи до края на месеца. През идващите две години - времето, преценено като належащо за заличаване на плъховете, от време на време ще бъдат правени контролни инспекции.

За изгубването на плъховете след това ще свидетелства появяването на кактуси и други растителни типове.

Галапагоските острови, включени в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО, имат неповторима ендемична флора и фауна, и в същото време са една от най-крехките екосистеми на планетата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР