Ектопаразити могат да се появят дори при домашна котка, която

...
Ектопаразити могат да се появят дори при домашна котка, която
Коментари Харесай

Как да премахнем бълхите от котката и дома ни?

Ектопаразити могат да се появят даже при домашна котка, която в никакъв случай не е излизала на открито. Бълхите носят рискови заболявания, тъй че не можете да отлагате този проблем. Как да премахнем бълхите по котката и вкъщи, четете в идващите редове!

Бълхата е кръвосмучещо насекомо без крила с размер не по-голям от 5-6 мм. Тялото е сплескано в профил, има кафяв цвят и присъщ искра. Бълхите могат да се срещнат под формата на яйца, ларви, какавиди и вързрастни инсекти.

От къде се появяват бълхите вкъщи?

Бълхите могат да пътуват на дълги дистанции в търсене на храна. При домакински любим има няколко метода на заразяване:

- контакт със инфектирано животно, в този случай куче или котка;

- външни обувки, които могат да съдържат ларви и яйца;

- мазе или вход, съседски апартамент;

- изложения, ветеринарни клиники, където може да има контакт с животни;

- пътешестване с публичен превоз или такси;

- мишки и плъхове в къщата, които постоянно носят ларви, яйца или възрастни инсекти.

Веднъж появили се вкъщи посредством опаразитени движимости или животни, бълхите елементарно могат да се разпространят в цялото жилище.

Защо бълхите са рискови?

Ектопаразитиможе да съставлява опасност за домашни любимци и хора. Бълхите са рискови, тъй като се свързват със положения като:

- хелминтоза;

- салмонелоза;

- остра чревна инфекция;

- хепатит;

- псевдотуберкулоза;

- дерматит;

- алергия;

 Болна котка

- екземи.

Как да разберем има ли котката бълхи?

Заразяването с бълхи при котката се демонстрира по доста способи. Следете за признаци като: безпокойствие, опадване на козината, сърбеж, загуба на вкус, уязвимост, поява на незарастващи драскотини. Поставете котката върху бял лист хартия и започнете да разресвате козината. Когато се открият кафяви петна или черни точки, може да се каже, че животното има паразити.

Как да премахнем бълхите от котката?

В зоомагазините и ветеринарните клиники ще откриете огромен набор от артикули срещу бълхи за котки или кучета. Ето най-популярните от тях:

1. Шампоан за котки срещу бълхи

Не е най-бързият метод да се отървете от инсекти (ако смятате, че не всички котки обичат да се пръскат във вода). Към шампоаните за котки се прибавят няколко дейни субстанции, които ви разрешават да унищожите няколко типа паразити по котките. Този инструмент може да се употребява в тандем, в началните стадии или за предварителна защита. Не използвайте шампоани срещу бълхи за кучета - това може да докара до гибелта на домакински любим. След приложимост изплакнете щедро под топла течаща вода. Много шампоани са направени от растителни екстракти, тъй че са подобаващи даже за дребни котенца.

2. Котешки спрей срещу бълхи

Аерозолите оказват помощ да се отървете от паразитите в границите на няколко часа. Препоръчва се да се употребява при късокосмести котки, с цел да проникне дейното вещество в дълбочина. Ако се пръска върху дълга и пухкава четина, насекомите няма да умрат. Обработката се прави най-добре навън или в добре проветриво помещение. По време на действието на лекарството върху котката би трябвало да носите защитна маска, тъй че спреят да не попадне в очите, носа и да предотврати облизването. Също по този начин си коства да пръскате и всички места, където животното обича да седи или лежи.

 Котка

3. Капки срещу бълхи

Капките се употребяват при врата и сред ушите, където е мъчно да се оближе домакински любим. Това е известен и ефикасен метод да се отървете от бълхите и предварителна защита. Лекарството е дейно няколко месеца след приложимост. Принцип на деяние: след използване дейното вещество мигрира в мастния пласт, без да прониква в кръвта, всмуква се в мастните жлези и космените фоликули. С течение на времето лекарството против бълхи още веднъж е върху кожата, отравяйки насекомите. Недостатъкът е, че доста капки не са подобаващи за новородени котенца и отслабени животни.

4. Каишки срещу бълхи

Нашийникът отблъсква, само че не унищожава насекомите, тъй че е по-добре да го употребявате дружно с други артикули (шампоан, спрейове или капки). Платът е пропит с разнообразни сформира, в редки случаи дейните субстанции могат да причинят раздразнение или алергии при домакински любим. Нашийникът е годен не повече от 1-2 месеца, тъй че би трябвало да го сменяте постоянно.

5. Пудра срещу бълхи

Прахът е подобаващ за котки, които не обичат водни процедури. Праховете могат да се съпоставят с шампоаните във връзка с резултата, т.е. не би трябвало да се надявате на бърз резултат. Агентът се ползва върху суха и чиста четина, откъдето веществото навлиза в кожата. По време на захапване бълхата гълтам отрова, която сковава нервната система. Не можете да употребявате сходен артикул, предопределен за кучета.

Как да предпазим дома от бълхи?

 Как котката се заразява с бълхи

Снесените яйца остават освен върху козината на животното, само че могат да попаднат и върху килими, подове, кревати. Не е задоволително единствено да третирате котката против бълхи, би трябвало да се отървете от ектопаразитите, които са в жилището. По-добре е всички процедури да се правят по едно и също време, в комплекс. В този случай най-ефективното средство е спрей против бълхи, който може да потърсите във ветеринарна аптека. Напръскайте върху обичаните места на вашия домакински любим, зад первази и на пода. След няколко часа би трябвало да извършите мокро разчистване и прахосмукачка. Добре е да употребявате шампоани за пране на спално долни дрехи и кревати, а разтвор с катранен сапун за миене на подове.

Превантивните ограничения оказват помощ да се избегне първична или повторна зараза.

Не позволявайте на вашия домакински любим да влиза в контакт със инфектирани животни.

Редовно мийте подовете и ги подсушавайте с прахосмукачка.

Веднъж на тримесечие третирайте вашата котка на закрито с котешко лекарство срещу бълхи.

Уверете се, че котката не излиза на верандата и сама.

Водете ги на ветеринарен доктор за обикновен обзор най-малко 2 пъти годишно.

Перете постелките на вашия домакински любим постоянно в гореща вода.

Не позволявайте на котката да спи върху чисти облекла и долни дрехи.

Периодично разресвайте козината и провеждайте самодиагностика за съществуване на паразити.

Тези елементарни ограничения ще обезпечат дълъг и благополучен живот на вашия домакински любим и ще държат бълхите надалеч от вкъщи ви.

В случаи че не съумеете да премахнете бълхите от вкъщи, тогава не се колебайте да потърсите за подпомагане компаниите, които пръскат против хлебарки и други вредители.

Вижте също:

- Всичко за бълхите;

- Ако животното е с бълхи;

- Да почистим котката от бълхи;

- Предпазване на котката от бълхи и кърлежи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР